Porođajne muke i zbog neredovnih primanja

Bela kuga

Porođajne muke i zbog neredovnih primanja

Društvo -
Zaposlene trudnice u Srbiji, osim što se brinu da im trudnoća protekne kako valja, muku muče zbog kašnjenja isplata naknada tokom trudnoće i posle porođaja

BEOGRAD - Izmenama Zakona o radu, iz aprila ove godine, poslodavci više neće moći da otpuste trudnicu koja je radila po ugovoru, što se često događalo. Međutim, tu nije kraj brigama. Zaposlene trudnice u Srbiji, osim što se brinu da im trudnoća protekne kako valja, muku muče zbog kašnjenja isplata naknada tokom trudnoće i posle porođaja.

Iako bela kuga vlada Srbijom, samo trudnice u Beogradu, Novom Sadu i Jagodini, dobijaju celu platu tokom bolovanja, zahvaljujući pomoći iz gradske kase. Ostale trudnice, dobijaju 65 posto prosečne zarade u Srbiji. Međutim, ta isplata kasni mesecima.

"Naknade koje porodilje primaju kasne u proseku dva meseca. Dok sam bila na trudničkom i više od dva meseca, što je jako nezgodno kada čekate bebu i treba vam mnogo stvari, a već mesecima ne stiže plata", rekla je Dragana Petrović.

Za razliku od naknada za porodiljsko bolovanje, koje je poslodavac dužan da isplaćuje istovremeno sa zaradama, naknade za trudničko bolovanje, po zakonu, poslodavac isplaćuje tek pošto mu RZZO uplati sredstva za to.

Neretko se zakonske odredbe zaobilaze, a ponekad i otvoreno krše. Koliko je takvih poslodavaca, nema preciznih podataka. Kašnjenje isplata, poslodavci opravdavaju time da im država ne prenosi sredstva ni redovno, niti na vreme a to njih, ne oslobađa ispunjavanja obaveze niti kazni ako krše zakon.

Direktor Republičke inspekcije rada Dragoljub Peurača rekao je da ukoliko poslodavac to ne uradi inspekcija rada donosi rešenje da se ispravi nedostatak, zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Kako je rekao, tu su predviđene kazne za privredne subjekte od 600 hiljada dinara do milion, a preduzetnike do 500.000 dinara.

Veliki broj trudnica ne snalazi se u sumi propisa i ne zna kome može da se obrati, te tako mnoge od njih i ne ostvare to svoje pravo. Rupe u propisima, kažu u Udruženju "Roditelj", omogućavaju poslodavcima da se na legalan način oslobode te obaveze.

Koordinatorka Pravnog savetovališta Udruženja "Roditelj" Bojana Selaković rekla je da im ostaje da sudskim putem ostvare svoja prava.

"To se dešava retko, a iako se odluče odustaju u toku postupka jer su sudski postupci dugi, razvuku se, često nemaju ni finansijskih mogućnost za to. Tako da na kraju samo mali broj upornih ostvari svoja prava", navela je Selakovićeva.

Savet trudnicama je da se na vreme obaveštavaju o svojim pravima jer kada im prava budu uskraćena, dug je put da eventualnog ostvarivanja prava.

http://www.youtube.com/watch?v=yJ-WyLH7N8M

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track