Besplatna zdravstvena zaštita za decu, trudnice i porodilje
Foto: Zorana Jevtic

Novi zakon

Besplatna zdravstvena zaštita za decu, trudnice i porodilje

Društvo -
Bez obzira da li rade ili ne, i da li je poslodavac uplatio doprinose, ove kategorije će od trenutka usvajanja zakona imati overenu zdravstvenu knjižicu i punu zdravstvenu zaštitu, izjavio je Nebojša Stefanović

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izrazio je danas očekivanje da će tokom jula biti usvojen novi zakon o pravu na zdravstvenu zaštitu dece do 18 godina, trudnica i porodilja kojima će na taj način biti omogućena besplatna zdravstvena zaštita.

"Bez obzira da li rade ili ne, i da li je poslodavac uplatio doprinose, ove kategorije će od trenutka usvajanja zakona imati overenu zdravstvenu knjižicu i punu zdravstvenu zaštitu", izjavio je Stefanović.

On je kazao da očekuje podrsku svih parlamentarnih stranaka jer su sredstva za to već obezbeđena i podsetio da se o tome razgovara sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje poslednja dva-tri meseca.

Predsednik parlamenta je kazao da su predviđene i oštre kazne za osobe u zdravstvenim ustanovama i Fondu za zdravstveno osiguranje ukoliko ne budu poštovale novi zakon.

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić rekao je da je ovo istorijski dan koji će promeniti zdravstveni sistem i situaciju u zdravstvenoj zaštiti. Babić je dodao da će sve knjižice tih kategorija građana biti overene u roku od mesec dana nakon stupanja zakona na snagu. Direktor je naveo da projekat košta 500 miliona dinara godišnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track