PUKLA ŠEMA: Inspektori u panici zbog pisanja Kurira
Foto: Dado Djilas

Raskrinkana „imigrantska mafija“

PUKLA ŠEMA: Inspektori u panici zbog pisanja Kurira

Društvo -
Nekoliko pripadnika MUP održalo sastanak sa kineskim pomoćnicima u jednom kafiću u novobeogradskom Bloku 70 i naložilo im da do daljeg obustave sve poslove

BEOGRAD - Pronašli način da zarade na Kinezima.Inspektori Uprave za strance MUP Srbije upleteni u uzimanje mita od kineskih državljana koji su želeli da posete Srbiju toliko su se uspaničili posle pisanja Kurira o ovoj aferi da su juče održali sastanak sa svojim kineskim pomoćnicima u jednom kafiću u novobeogradskom Bloku 70 i naložili im da do daljeg obustave sve planirane poslove.Hitan sastanak - Pripadnici „imigrantske mafije“, protiv kojih je već bila sprovedena interna policijska istraga, sada strahuju da bi mogli da budu suspendovani s posla. Nedavno je tokom istrage sektora unutrašnje kontrole utvrđeno da je bilo brojnih nepravilnosti u njihovom radu, ali su se inspektori izvukli samo sa opomenama. Sada, kada je priča o njihovim kriminalnim radnjama došla i do ministra policije Ivice Dačića i direktora policije Milorada Veljovića, oni su u panici da će biti izbačeni s posla. Čim je juče u Kuriru objavljena priča čime se bave i kako reketiraju Kineze, oni su napravili hitan sastanak u jednom novobeogradskom kafiću. Dogovoreno je da je u ovom trenutku previše rizično da nastave s „poslom“ i da narednih dana sve obustave dok se ne stiša buka u medijima - kaže dobro obavešten izvor Kurira. Treći poziv – srećaInače, kako je Kurir objavio u prošlom broju, nekoliko pripadnika Uprave za strance MUP Srbije je, uzimajući pare od Kineza koji su želeli da posete Srbiju, obrtalo stotine hiljada evra godišnje. To funkcioniše tako što Kinez koji živi u Srbiji, kad želi da mu neko od rodbine dođe u posetu, podnosi dokumentaciju i pozivno pismo Upravi za strance, gde njegov zahtev odbijaju dva puta zaredom. Kad podnosilac zahteva pomisli da je sve uzaludno i da od dobijanja vize za njegovog rođaka nema ništa, s njim kontaktira „veza“ inspektora Uprave za strance, takođe Kinez, koji podnosiocu vize objašnjava da sve može da mu sredi, ali uz novčanu naknadu, koja se kreće od 5.000 do 6.500 evra. Inače, izdavanje privremenih boravišnih viza strancima zvanično može da košta najviše 200 evra.

U MUP i dalje bez komentaraNačelnik Uprave za strance MUP Srbije Miloš Bujaković već danima ne odgovara na pozive novinara Kurira pod izgovorom da mu je zabranjeno da komunicira bez odobrenja Ministarstva. On nas je uputio na Biro za komunikacije, kojem smo pitanja u vezi sa ovim slučajem poslali pre šest dana, ali odgovore još nismo dobili. Bujaković ni juče nije bio dostupan za komentar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track