POSLOVANJE EPS: Nisu znali šta će sa 275 miliona evra!

Veliki promašaji

POSLOVANJE EPS: Nisu znali šta će sa 275 miliona evra!

Društvo -
U 2010. i 2011. „Elektroprivreda Srbije“ podigla pet kredita vrednosti 275 miliona evra da bi se povećala proizvodnja struje, ali je do danas iskorišćeno svega 1,5 miliona evra

BEOGRAD - Privreda željna kredita, a državne firme ne koriste ni one koji su im odobreni. „Elektroprivreda Srbije“ nije povukla odobrene kredite, vredne 275 miliona evra, koje je mogla da iskoristi za povećanje proizvodnje struje, smanjivanje gubitaka i zapošljavanje domaćih firmi.Brojila nisu zamenjenaNajočigledniji primer su dva kredita za brojila. Prvi, vredan 40 miliona evra, odobren je septembra 2010. i do kraja prošle godine iskorišćeno je samo milion evra, a drugi od 45 miliona evra odobren je novembra 2011, a dosad je potrošeno samo 450.000 evra.- Zamena brojila je najisplativiji posao u EPS jer bi smanjio gubitke električne energije i doneo veće prihode, isplatio bi se veoma brzo. Deo posla bi mogle da dobiju i domaće firme - navodi sagovornik Kurira iz EPS.EPS još nije stigao da iskoristi ni 70 miliona evra KfW banke za modernizaciju Hidroelektrane „Zvornik“ i 80 miliona evra za kupovinu bagera za „Kolubaru“.Pregovori s kreditorimaU EPS kažu da su svi aktuelni krediti zatečeni i da ih je ugovorilo prethodno poslovodstvo.- Ti projekti su uglavnom postavljeni na pogrešnim osnovama, a krediti su uzeti bez realnih ciljeva i potrebnih analiza isplativosti. Novo poslovodstvo ne želi da potroši nijedan dinar, a kamoli milione evra za kredite i projekte koji su u startu loše koncipirani i mogu naneti štetu od nekoliko stotina miliona evra. Zbog toga smo u rekordnom roku pokrenuli pregovore s finansijskim institucijama koje su odobrile kredite kako bi bila kompletirana potrebna dokumentacija i projekti postavljeni tako da donesu korist i EPS i građanima - navode u EPS.Tender za brojila, tvrde, biće raspisan na jesen, a kredit za male hidroelektrane (MHE) povučen je pre nego što je dokumentacija bila spremna. Povlačenje novca za bager u „Kolubari“ ide po planu, dodaju, a potpisivanje ugovora za HE „Zvornik“ očekuje se krajem avgusta.

Nikola Petrović zavodi red u EPSSadašnji direktor „Elektromreže Srbije“ (EMS) Nikola Petrović pominje se kao novi direktor „Elektroprivrede Srbije“. On je, kako se navodi u njegovoj biografiji, stekao bogato iskustvo u unutrašnjoj i spoljnoj trgovini radeći dugi niz godina u inostranim i domaćim kompanijama u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Srbiji.- Poseduje profesionalno iskustvo u izgradnji hidrocentrala. Njegove specijalnosti obuhvataju analize u oblasti različitih tehnologija proizvodnje električne energije, uključujući obnovljive izvore, analize optimalnog razvoja proizvodnih kapaciteta, kao i dugoročnog razvoja prenosne mreže. Tečno govori francuski i engleski jezik. Rođen je 1974. u Beogradu, oženjen je i otac je dvoje dece - navodi se u biografiji. Za v. d. direktora EMS postavljen je 20. septembra 2012. godine. Učesnik je brojnih humanitarnih i dobrotvornih akcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track