SKANDALOZNO: Pajtić zaprašivao komarce s Devičanskih Ostrva!
Foto: Dragana Udovičić

Na šta je Vlada Vojvodine dala 1,4 milijarde

SKANDALOZNO: Pajtić zaprašivao komarce s Devičanskih Ostrva!

Društvo -
Pokrajinska vlada odobrila firmi čiji je vlasnik kompanija s Devičanskih Ostrva više od 1,4 milijarde dinara za suzbijanje insekata

BEOGRAD - I komarci mogu da donesu dobru zaradu!Pokrajinska vlada odobrila je firmi čiji je vlasnik kompanija s Devičanskih Ostrva više od 1,4 milijarde dinara za suzbijanje komaraca, objavio je NS Reporter. Novac je isplaćen preko Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, na čijem je čelu Dragoslav Petrović iz DS. Petrović je i potpredsednik Vlade, dok je predsednik Bojan Pajtić.Finansiranje privatnikaNovac za ovaj posao dobio je zrenjaninski Bio-ekološki centar za zaštitu životne sredine i istraživanje u industrijskoj proizvodnji, čiji je vlasnik „Bio-insekt tehnolodžis“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva sa oko 96 odsto akcija i firma „Miva“ iz Inđije sa oko tri odsto deonica.Podatke o trošenju novca na komarce, kako navodi NS Reporter, dobila je Marijana Četojević, pokrajinski poslanik Srpske radikalne stranke. Ona kaže da Sekretarijat već pet godina sufinansira uvođenje novih tehnologija u privatne firme i zapošljavanje novih radnika, pa je od Sekretarijata tražila informacije kako su preduzeća trošila novac i da li su ispoštovala obaveze iz ugovora.Stvaranje monopolistaOna navodi da je dobila samo ugovore, ali ne i podatke o tome jesu li firme ispoštovale obaveze. Poslanica ističe da odobravanje novca u okviru javnog konkursa za sufinansiranje pogona za primenu novih tehnologija ne funkcioniše po tržišnim principima, nego se prave monopolisti. Primer je, dodaje, zrenjaninski Centar.- Oni su od 2008. do 2012. dobili skoro 1,4 milijarde dinara od Sekretarijata. Sigurna sam da će i ove godine dobiti posao za koji je u budžetu namenjeno 340 miliona dinara. Zbog čega je interes da se stvaraju ovakvi monopolisti i da uvek isto preduzeće dobija novac - pita Četojević.

Kome je sve dodeljen novac♦ Stilos (Novi Sad)♦ Frigo Žika - Soko (Ruma)♦ Sirmateks (Bašaid)♦ Đurčijanski (Selenča)♦ Klineks BRMOS (Kanjiža)♦ Autofleks livnica (Čoka)♦ SOS (Jermenovci)♦ Flamat (Bela Crkva)♦ Mlekara (Čoka)♦ Raster (Vršac)♦ Maranta (Sombor)♦ FKL (Temerin)♦ Sigma (Kula)

Dragoslav Petrović: Nemam komentar za kurirDosad je novac od Sekretarijata dobilo 108 privatnih firmi. Mnoge od njih, kako tvrdi NS Reporter, ne samo da nisu zaposlile obaveznih 20 radnika nego su pootpuštale i postojeće, a pojedine nikad nisu ni počele da rade. Sekretar Dragoslav Petrović poručio je preko sekretarice da nema komentar na pitanja Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track