Najnovije vesti

UOČI ŠPICA SEZONE: 10 evra za ležaljke na Slovenskoj plaži?!
Foto: Kurir

Letovanje u CG

UOČI ŠPICA SEZONE: 10 evra za ležaljke na Slovenskoj plaži?!

Društvo
Pljeskavice se prodaju po dva evra, pice od 3,5 do pet evra, palačinke i krofne 1,5 evra

BUDVA - Turistička sezona u Budvi lagano hvata zamah, počele su prve gužve na plažama i šetalištima, a prestonica crnogorskog turizma i ove godine opravdava epitet omiljene destinacije za goste iz Rusije i Srbije.

 

Portparol Turističke organizacije Budve Aleksandra Petković kazala je da je trenutna posećenost u tom gradu na nivou prošlogodišnje.  Najviše gostuju je iz Rusije, odnosno bivših sovjetskih republika, kao i iz regiona – a na prvom mestu iz Srbije”, navela je ona.

 

Petković je dodala da ima razloga za očekivanje da će se od 15. jula, kada počinje sami špic sezone, u Budvi tražiti krevet više.

 

Hotelijeri su zadovoljni dosadašnjom posetom, s obzirom da su svi hotelski kapaciteti puni, a zadovoljni su i izdavaoci privatnog smeštaja. Nadamo se da će se taj trend pojačati kada krene špic sezone”, kazala je ona. Da se sezona približava samom špicu najbolje će se uveriti oni koji ovih dana posećuju Slovensku plažu, gde je u udarnim delovima dana često teško naći mesta da se raširi peškir.

 

Prvim gužvama na plažama uspešno parira ona na glavnom budvanskom šetalištu, a slična situacija je i na centralnim gradskim ulicama, gde je pronaći slobodno parking mesto ravno nemogućoj misiji. Budva i dalje mami veliki broj turista iz Srbije i ostalih država regiona, koji ističu očaranost prirodnim lepotama Crnogorskog primorja, ali to oduševljenje ne dele kada su u pitanju cene.

 

A cene na Budvanskoj rivijeri su na istom nivou kao i prošle godine, odnosno nisu menjane. Tako se cena plažnog mobilijara - suncobran i dve ležajke na Slovenskoj plaži kreće od pet do 10 evra.

 

Da su u pitanju visoki iznosi govori podatak da se, istovremeno, kreveti u privatnom smeštaju, kreću se od osam do 15 evra, u zavisnosti od blizine mora i uslova smeštaja.

 

I ove godine u borbi izmedju brze hrane i restorana pobedu je odneo leskovački roštilj na ulici. Dok u restoranima koji “drže do sebe” ima slobodnog mesta na pretek, dotle su ispred objekata brze hrane redovi kao na autobuskim stanicama. Pljeskavice se prodaju po dva evra, pice od 3,5 do pet evra, a palačinke 1,5 evra.

 

Ako ogladnite na plaži, a mrzi vas da ustajete sa ležaljke i odlazite do nekog objekta brze hrane, možete kupiti krofnu na plaži za “tričavih” 1,5 evra.

 

Ukoliko želite da se rashladite u nekom od brojnih budvanskih lokala pivo je dva evra, sokovi od 1,5 do 2,5 evra, vino od dva decilitra trfi evra, toliko se kreću i kratka pića, a razni kokteli u zavisnosti od egzotičnog sastava koštaju od četiri do osam evra. Neki restorani pored plaža nudi kompletan ručak po ceni od četiri do pet evra, a u njima može se naći pasulj za 2,5 evra.

 

Za punjene paprike treba da izdvojite 3,5 evra, a ukoliko ste ljubitelj goveđeg gulasa porcija će vas koštati od četiri do 4,5 evra. Piletina na roštilju i ćufte u sosu koštaju 3,5 evra, dok za porciju svinjskog pečenja treba izdvojiti 4,5 evra.

 

Cene u elitnim, odnosno restoranima “na glasu” bliže Starom gradu, treba pomnožiti sa dva, a neretko sa tri u odnosu na one iz “plažnih” restorana. S druge strane, prodavci se žale na malu postrošnju turista, navodeći da često trojica “dele” jednu kiselu vodu, a pola bureka iz “drži” čitav dan.

 

Iako je Budva već nekoliko godina poznata kao Meka za ruske turiste, utisak je da ih nikada nije bilo više nego ove sezone. Ruski jezik čuje se svuda, a brojnije prisustvo slovenske braće potvrdjuje i prodavac izlet aranžmana koji kaže da su Rusi gotovo isključivi korisnici izlet usluga. Dosta ljudi je zainteresovano za izlete, ali to su isključivo Rusi. Drugih turista, koji bi da idu na izlete, ima jako malo“, kaže on, a u ponudi su izleti na Lovćen, obilazak manastira Ostrog, krstarenje Bokom, poseta Durmitoru.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...