EPS: Struja i dalje najjeftinija u regionu

Poskupljenje od 1. avgusta

EPS: Struja i dalje najjeftinija u regionu

Društvo -
Cena električne energije u Srbiji je već godinama najniža u regionu i Evropi, a poslednja promena cenovnika bila je pre više od dve godine, tačnije 1. aprila 2011. godine

BEOGRAD - Agencija za energetiku Republike Srbije danas je donela odluku o povećanju cena električne energije od 1. avgusta.

Cene električne energije za domaćinstva u proseku će biti veća za 10,9 odsto.

Cena električne energije u Srbiji je već godinama najniža u regionu i Evropi, a poslednja promena cenovnika bila je pre više od dve godine, tačnije 1. aprila 2011. godine. Stopa inflacije u Srbiji u međuvremenu dostigla je 14,1 odsto, te predloženi procenat povećanja cene električne energije neće biti dovoljan da pokrije rast inflacije, naovodi se u saopštenju Elektroprivrede Srbije.

EPS navodi da s obzirom na ekonomsko stanje u Srbiji, to preduzeće je odlučio da predloži poskupljenje od samo 10,9 odsto i sa cenama daleko nižim od tržišnih nastavi da potpomaže ekonomsku stabilnost građana i države.

Time što je predložena cena manja od tržišne cene, EPS se odrekao velikih novčanih sredstava, koja bi trebalo da uloži u modernizaciju, investicije u nove proizvodne kapacitete i ekološke programe, kao i u reorganizaciju poslovanja kompanije. Da smo AERS-u podneli zahtev da aktuelnu tržišnu nabavnu cenu uračuna u svoju metodologiju određivanja cene električne energije, EPS-u bi bilo odobreno povećanje za oko 38% za domaćinstva, ali smo predložili povećanje za samo 10,9% za domaćinstva, stoji u saopštenju EPS.

Privredno društvo „EPS Snabdevanje“, koje posluje u okviru sistema „Elektroprivrede Srbije“ počelo je sa radom 1. jula, a formirano je u skladu sa odredbama Zakona o energetici, Ugovora o Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope i Zaključkom Vlade Srbije o usvajanju Polaznih osnova za reogranizaciju EPS od 16. novembra prošle godine.

Kupci, koje su do sada snabdevala privredna društva za distribuciju električne energije, nemaju razloga za zabrinutost, jer "EPS Snabdevanje“ preuzima sve obaveze ranijih snabdevača. Prvi račun „EPS Snabdevanje“ izdaće u avgustu za julsku potrošnju koja će biti obračunata po trenutnoj (staroj ceni), jer povećanje cene električne energije važi od 1. avgusta.

Nema potrebe da kupci dolaze u distribucije kako bi potpisivali nove ugovore, jer će sve biti obavljeno po automatizmu. I "EPS Snabdevanje“ i privredna društva za distribuciju električne energije posluju u okviru sistema "Elektroprivrede Srbije“, tako da kupci, kao i do sada, ostvaruju sva prava i ispunjavaju obaveze (obračun, potrošnja, plaćanje...) u okviru EPS grupe.

Računi PD "EPS Snabdevanje“ i dalje će se plaćati na istim mestima kao i do sada, a sve eventualne reklamacije i dalje će se obavljati na šalterima distribucija. Kupci će blagovremenom uplatom i dalje imati pravo na popust od pet odsto na svaki mesečni račun. S obzirom da "EPS Snabdevanje“ ima nove brojeve računa, kupci koji električnu energiju plaćaju putem trajnog naloga ili „e-bankinga“, račun PD „EPS Snabevanje“ neće moći da plate dosadašnjim nalogom, već bi trebalo da se obrate svojoj banci radi promene broja računa, stoji u saopštenju EPS.

Provizija za plaćanje računa za utrošenu električnu energiju i dalje se neće naplaćivati na šalterima elektrodistribucija, a tu uslugu „Pošta Srbije“ i banke naplaćivaće po svojim cenovnicima.

Cena struje
Cena struje

POREĐENJE: Cena struje u Srbiji i regionu
POREĐENJE: Cena struje u Srbiji i regionu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track