RENOVIRANO: Selaković obišao dva bloka i bolnicu Okružnog zatvora
Foto: Tanjug

Posle 60 godina

RENOVIRANO: Selaković obišao dva bloka i bolnicu Okružnog zatvora

Društvo -
Sve renovirane sobe opremljene su nameštajem proizvedenim u srpskim zatvorima pa je ministar rekao da bi taj deo društva na taj način mogao da počne da unosi sredstva u budžet, a ne samo da uzima
1 / 12 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković obišao je danas dva renovirana bloka i specijalnu bolnicu u Okružnom zatvoru u Beogradu, na kojima je urađena rekonstrukcija nakon 60 godina.

Ministar pravde je ocenio da je reč o primeru "uspešne rekonstrukcije". "Ovo je primer uspešne rekonstrukcije, u ovim danima kada svi pričaju o rekonstrukciji, evo mogli ste da vidite kako rekonstrukciju sprovodi Ministarstvo pravde i državne uprave", rekao je posle obilaska renoviranih blokova Selaković. Renoviranje je koštalo 92 miliona dinara, a trajalo je šest meseci. Sve ćelije u renoviranim blokovima sada imaju dnevnu svetlost, izdvojeno kupatilo i televizor.

Selaković je ocenio da će oni koji borave u pritvoru, na lečenju, ali i oni koji ih čuvaju i leče sada boraviti u zatvorskim uslovima po evropskim standardima.,

"Država je izdvojila 92 miliona dinara za renoviranje blokova. U ovim danima kada svi pričaju o rekonstrukciji ovo je primer jedne uspešne rekonstrukcije, koja je obavljena u roku od šest meseci" rekao je Selaković. On je najavio da će u narednoj godini biti rekonstruisana još tri bloka Okružnog zatvora i da će svake godine biti ulagana sredstva u rekonstrukciju zatvora sa težnjom da se dostignu standradi kakvi postoje u zemljama EU.

Selaković je posebno istakao da su sve renovirane sobe opremljene nameštajem proizvedenim u srpskim zatvorima i izrazio očekivanje da bi taj deo društva na taj način mogao da počne da unosi sredstva u budžet, a ne samo da uzima.

Novim uslovima i zatvorima omogućiće se rasterećivanje zatvorskih kapaciteta, bolja resocijalizacija zatvorenika, a biće omogućena obuka i osposobljavanje za rad posle izlaska sa odsluženja kazne.Selaković je najavio da će nova strategija za izdržavanje kazne kao i dva nova zakona o krivičnim i alternativnim sankcijama na jesen biti usvojena u vladi, a zatim i u parlamentu.

Upravnik Okružnog zatvora Zvonko Grulović rekao je da je ukupno renovirano 1.500 kvadratnih metara, odnosno po 750 u svakom bloku, koji mogu da prime još po 92 lica. On je napomenuo da su u pitanju četvorokrevetne sobe koje ispunjavaju evropske standarde u prostoru i opremi.Direktor specijalne bolnice Darko Fjodorov napomenuo je da trenutno u njoj boravi 597 bolesnika koji boluju od lakih telesnih povreda i različitih vrsta bolest, kao što su hepatitis i tumor.

Prilikom obilaska renovinarnog zatvorskog kompleksa novinari su mogli da se uvere u poboljšane uslove boravka u pritvoru.Svaka soba osim neophodnog nameštaja, kreveta na sprat, ormarića, tuš kabine, WC šolje, ima i mali plazma televizor.Ovi blokovi renovirani su prvi put od izgradnje zatvora 1953. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track