DIREKTOR ĐERDAPA MULJAO: Prijava zbog trgovine zaštićenim životinjama
Foto: Nebojša Mandić

Biće podneta prijava

DIREKTOR ĐERDAPA MULJAO: Prijava zbog trgovine zaštićenim životinjama

Društvo -
Protiv Srđana Stefanovića inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine podnela prijavu zbog kupovine preparirane vidre, koja je zaštićena i ne sme se ubijati niti kupovati

BEOGRAD - A trebalo bi da bude zaštitnik životinja.Direktor JP Nacionalni park „Đerdap“ Srđan Stefanović je od krznarsko-ćurčijske radionice „Traper 1“ iz Trstenika kupio prepariranu vidru, koja je Pravilnikom o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta proglašena za strogo zaštićenu vrstu! Zbog toga će inspekcija Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine protiv Stefanovića podneti prijavu, saznaje Kurir.Ministarstvo oduzelo vidru- S obzirom na to da je Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno strogo zaštićene vrste držati ili na bilo koji način ih pribavljati i javno izlagati, a kako nije zatražena dozvola nadležnog ministarstva, inspektor za zaštitu životne sredine privremeno je oduzeo prepariranu jedinku vidre do odluke nadležnog suda. Inspektor je 24. jula 2013. na osnovu ovlašćenja iz Zakona o zaštiti prirode doneo rešenje o privremenom oduzimanju preparirane jedinke vidre s nalogom za njeno adekvatno čuvanje i zabranom daljeg javnog izlaganja. Protiv JP NP „Đerdap“ i odgovornog lica JP NP „Đerdap“ Srđana Stefanovića, biće podneta prijava u skladu sa zakonom - piše u nalazu inspekcije Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, u kome se dodaje da je na osnovu prijave o nezakonitom postupanju sa zaštićenim vrstama inspekcijski nadzor u JP NP „Đerdap“ obavljen 23. jula.Proverom dokumentacije u NP „Đerdap“ inspekcija je utvrdila da je Stefanović 4. oktobra 2011. godine s radionicom „Traper 1“ sklopio ugovor o kupoprodaji prepariranih životinja. Na osnovu tog ugovora Stefanović je formirao komisiju za primopredaju prepariranih životinja, koja je 30. novembra i 25. decembra 2012. godine sačinila zapisnik o primopredaji prepariranih životinja, među kojima je bila i zaštićena vrsta vidre.Pomogao i ocuKurir je objavio i to da je NP „Đerdap“ dao saglasnost za legalizaciju ugostiteljskog kompleksa „Kapetan Mišin breg“ na zaštićenoj teritoriji parka Živoradu Stefanoviću, ocu direktora ovog preduzeća.

Naredio uništavanje gnezdaKako direktor NP „Đerdap“ brine o životinjama vidi se i po tome što je protiv njega podneta i prijava da je naredio uništavanje lastinih gnezda.- Ministarstvu je 24. jula 2013. dostavljena prijava u vezi s vidrom koja je pregažena 2010. i uništavanja „nekoliko desetina“ lastinih gnezda na upravnoj zgradi JP NP „Đerdap“ po nalogu direktora Srđana Stefanovića - piše u izveštaju inspekcije.

Vidra je od pre 10 godinaDirektor JP NP „Đerdap“ Srđan Stefanović rekao je za Kurir da kupljena preparirana vidra nije poreklom iz nacionalnog parka kojim on rukovodi.- Nikad nije potvrđeno da vidra postoji u NP „Đerdap“. Bilo je ljudi koji su pričali da su je videli, ali to nije potvrđeno. Tačno je da smo potpisali ugovor s radnjom „Traper 1“ iz Trstenika o kupovini prepariranih životinja za naš vizitorski centar, jer je i svrha vizitorskog centra da se u njemu izlažu životinje. Među njima nema zaštićenih vrsta, a vidra o kojoj pričate je još pre deset godina uvezena iz inostranstva - tvrdi Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track