PREVRTLJIV: Cepter nije Srbin, al je molio za diplomatski pasoš
Foto: Dragana Udovičić

Skandalozno ponašanje biznismena

PREVRTLJIV: Cepter nije Srbin, al je molio za diplomatski pasoš

Društvo -
Uprkos tome što tvrdi da nije srpski biznismen, Cepter je svojevremeno posedovao i diplomatski pasoš, saznaje Kurir

BEOGRAD - Srbin po potrebi!Milan Janković, poznatiji kao Filip Cepter, na sva zvona objavljuje da nije srpski biznismen, mada je, prema saznanjima Kurira, pored celokupne imperije koju poseduje u Srbiji, svojevremeno imao čak i diplomatski pasoš koji mu je omogućio pokojni srpski premijer Zoran Đinđić!Sve iz interesa- Sa Zoranom se družio isključivo zbog interesa. Od njega je tražio diplomatski pasoš Srbije i dobio ga je. Pasoš mu je dala Aleksandra Joksimović, koja je sad izvršna direktorka PFZ „Cepter holdinga“, a bila je pomoćnik u Ministarstvu spoljnih poslova kad je na čelu saveznog ministarstva spoljnih poslova bio Goran Svilanović. Kasnije, kad je na vlast došao Vojislav Koštunica, nije hteo da je vrati - ispričao je naš izvor.Ovaj poslovni čovek, međutim, danas tvrdi da ga ništa posebno ne vezuje za Srbiju.- Pored toga što je rođen u Velikom Gradištu i što je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, poznato je da je svojevremeno bio na čelu Olimpijskog komiteta državne zajednice SCG. Nakon što je smenjen s te funkcije, nije krio želju da kupi FK Crvena zvezda, ali mu se ta želja nije ostvarila. Ostvarile su se pak mnoge druge - priča naš sagovornik.Poslovno je, kako je poznato, sve vreme bio veoma prisutan u Srbiji, gde je imao banku, osiguranje, fabriku posuđa, kupio je i nekoliko ovdašnjih firmi, a njegova poslovna palata u beogradskoj Ulici kralja Petra samo je jedna od mnogih objekata koje poseduje.- Cepter je Srbin po potrebi. On je koristio sve privilegije koje mu je omogućavao diplomatski pasoš, a sad tvrdi da nema gotovo nikakve veze sa Srbijom - kaže naš izvor.Veze s političarimaDobre kupoprodajne uslove mu je, kaže, takođe omogućilo druženje sa političarima.Kurir je svojevremeno pokušao da istraži na koji način pare iz srpskih preduzeća završavaju na računima firmi u ofšor zonama u inostranstvu na primeru firmi koje je privatizovao Filip Cepter. Finansijski izveštaji od 2006. do 2009. pokazuju da su skoro sva Cepterova preduzeća, osim „Jugocentra“, iz godine u godinu poslovala s gubicima, dok se istovremeno broj zaposlenih smanjivao. Neka preduzeća, poput „Novog kolektiva“, koji mu je oduzet, nisu imala čak nijednog zaposlenog. Na spisku gubitaša bili su i „Jugošped“, „Centrotekstil“, Brodogradilište Beograd, „Stoteks“ iz Kraljeva, „Meteor“ iz Subotice, „Kultura“... Vlasnici tih firmi su kompanije sa sedištem na Kipru ili u Švajcarskoj, iza kojih stoji Filip Cepter ili njegov zastupnik Mirko Rašić.

Ne znaju ko je imao pasošU Ministarstvu spoljnih poslova kažu da ne mogu da tvrde ni da je Filip Cepter imao diplomatski pasoš, ni da ga nije imao. Oni kažu da jedino mogu da potvrde da ovaj biznismen ovakvu vrstu dokumentacije trenutno ne poseduje.

Ne seća se dodeleAleksandra Joksimović izjavila je juče da ona ni na koji način nije učestvovala u dodeljivanju diplomatskog pasoša Filipu Cepteru.- Ne, to nema veze sa mnom. Bila sam zadužena za štampu, informisanje i kulturu - rekla je Joksimovićeva i dodala da se „ne seća da li je Cepter dobio diplomatski pasoš“.Međutim, u njenoj biografiji piše da je, pored funkcije pomoćnika ministra u MIP, bila i koordinatorka između aktivnosti ministarstva na saveznom nivou i Vlade Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track