Ko je tolerisao velike poreske dužnike poslednjih godina!

Ivan Simič

Ko je tolerisao velike poreske dužnike poslednjih godina!

Društvo -
Čudi da je prethodnih godina u Srbiji tolerisana neažurnost poreskih obveznika, posebno velikih firmi i javnih preduzeća, u neplaćanju poreza, kaže v.d. direktora

BEOGRAD - Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Srbije Ivan Simič izjavio je da ga čudi da je prethodnih godina u Srbiji tolerisana neažurnost poreskih obveznika, posebno velikih firmi i javnih preduzeća, u neplaćanju poreza.

"Čudi i odsustvo fleksibilnosti, odnosno razumevanja u zakonskim okvirima za obveznike koji imaju teškoća, jer se kod malih firmi često reagovalo previše oštro. Porez moraju svi da plaćaju, ali je dobro kada se u tom procesu ne guši obveznik drastičnim sankcijama zbog greške ili lakšeg prekršaja. Nikada se ne ubija, što kaže narod, krava koja daje mleko", rekao je Simič.

Simič je dodao da su u Srbiji svi koji rade s gotovinom skloni da ne izdaju fiskalni račun i da su kontrole u protekla dva meseca utvrdile da fiskalne račune ne daje skoro polovina kontrolisanih obveznika. "Te provere sigurno neće prestati", rekao je Simič. Simič, koji je pre šest meseci došao na predlog lidera URS-a Mlađana Dinkića, rekao je da ne želi više da govori o "ofšor aferi" u koju su ga upleli neki mediji, ali je dodao da su državni organi Srbije i Slovenije pravovremeno upoznati s njegovom situacijom.

"Sve što sam činio, bilo je potpuno zakonito. Meni su kolege rekle da je moguće da su medijski i, eventualno, budući pritisci posledica pojačanih kontrola, nulte tolerancije kod blokada računa dužnika, početka unakrsne provere imovine onih koji nisu i koji jesu podneli prijavu... Naravno, ništa ne mogu da tvrdim, ali je neobično da se o informacijama koje su poznate godinama, piše baš sada", rekao je Simič.

On je dodao da će Vlada Srbije, ako misli da loše radi, uzeti njegov mandat i dati ga drugom. Simič je istakao da on nema problem s tim, jer njegov rad treba da ocene poreski obveznici Srbije. Govoreći o rezultatima unakrsne provere imovine i prihoda, on je rekao da je to veoma složen proces i da se pristigle prijave još unose, dok se istovremeno proveravaju oni građani za koje se pretpostavlja da imaju imovinu vredniju od 35 miliona dinara, a nisu je prijavili. "Ono što je sigurno, dok sam ja odgovoran za rad Poreske uprave Srbije, taj posao će morati da se radi", rekao je Simič.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track