Babić: Zameniću svoju zdravstvenu knjižicu
Foto: Nemanja Pančić

Direktor RFZO

Babić: Zameniću svoju zdravstvenu knjižicu

Društvo -
Priču o elektronskim zdravstvenim knjižicama u javnosti forsiraju "centri medijske moći". RFZO njihovim uvođenjem samo sprovodi zakon, naveo je direktor RFZO

BEOGRAD - Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić rekao je danas da priču o elektronskim zdravstvenim knjižicama u javnosti forsiraju "centri medijske moći" i da RFZO njihovim uvođenjem samo sprovodi zakon.

"To nam nije uopšte najvažniji zadatak, to su stvorili oni koji hoće destabilizaciju države, društva i ovog Fonda", rekao je Babić. Direktor RFZO je dodao da je ovaj zakon predložila prethodna vlada, i da je on usvojen u Skupštini Srbije u vreme kada je na njenom čelu bila sadašnja ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović."Ja ću svakako zameniti svoju zdravstvenu karticu zato što ona pruža mnogo pogodnosti. Svaki građanin svoju karticu zamenjuje u skladu sa zakonom i evropskim standardima", kazao je on.Babić je dodao da je promena zakona posao narodnih poslanika i da RFZO "uopšte ne odlučuje" o tome. On je kazao da je uvođenje elektronskih kartica "ogroman posao i odgovornost" za Fond, ali da je prioritet u zdravstvu promena zakonodavnog sistema.

"Ministarstvo zdravlja treba da predloži promene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju, lekovima, komorama zdravstvenih radnika, jer ima mnogo prostora da se uredi zdravstveni sistem". kazao je Babić.On je kazao da zbog nedostatka efikasnog kontrolnog sistema u zdravstvu trećina stentova nije fakturisana Fondu, i da je prelazak na informacioni, elektronski sistem kontrole zaliha u bolnicama rešenje za ovaj problem.Babić je dodao i da će naredne nedelje biti raspisan tender za uključivanje privatnih zdravstvenih klinika u pružanje usluga vantelesne oplodnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track