CPC: Crnogorski i srpski manastiri se ne mogu izjednačavati

Reakcija na govor patrijarha Irineja u Beranu

CPC: Crnogorski i srpski manastiri se ne mogu izjednačavati

Društvo -
Izjednačavanjem crnogorskih i srpskih manastira i stavljanjem u istu ravan vrši se denacionalizacija Crnogoraca, saopšteno je iz CPC,

PODGORICA - Crnogorska pravoslavna crkva ocenila je da se ne mogu izjednačavati crnogorski i srpski manastiri, kako je to učinio patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej na proslavi 800. godišnjice manastira Đurđevi Stupovi u Beranama.

"Srpski patrijarh je izjednačio crnogorske svetinje, Cetinjski manastir, Ostrog i srpske manastire u Srbiji i na Kosovu i sve ih locirao pod Pećku patrijaršiju", saopštila je CPC povodom Irinejevog govora u Beranu u nedelju.

Prema objašnjenju CPC, Cetinjski manastir, Ostrog i Đurđevi Stupovi su bili jezgra oslobodilačke borbe i njih su Crnogorci, a ne Srbi, branili oružjem. Izjednačavanjem crnogorskih i srpskih manastira i stavljanjem u istu ravan, kako je objasnila CPC, vrši se denacionalizacija Crnogoraca.

"Srpski patrijarh je govorom u Beranama crnogorske manastire "falsifikatorski predstavio" kao deo srpske tradicije i kulturne baštine", dodaje CPC.

Crnogorska pravoslavna crkva je zamerila predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću zato što je prisustvovao ceremoniji obeležavanja 800. godišnjice Đurđevih Stupova u organizaciji SPC koja je, kako je navedeno, "asimilatorska i okupatorska crkva" na teritoriji Crne Gore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track