LAŽNI PROFILI: Slavica i Toma Nikolić se dopisuju na Fejsu

Političari na društvenim mrežama

LAŽNI PROFILI: Slavica i Toma Nikolić se dopisuju na Fejsu

Društvo -
Većini političara otvoren je lažni nalog na Tviteru ili Fejsbuku, pa tako Velja drži Čedinu sliku, a Koštunica je polugo. Na mrežama se prave i lažni profili srpskih političkih stranaka

BEOGRAD - Zloupotrebljeni na društvenim mrežama.Političari u Srbiji su jedna od najvećih meta za otvaranje lažnih profila. Na najvećem udaru su kadrovi SPS Ivica Dačić, Slavica Đukić Dejanović, Milutin Mrkonjić, ali i predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, predsednik Tomislav Nikolić, lider SNS Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik, lider DSS Vojislav Koštunica...Pendrekom po glaviPremijer Ivica Dačić ima na desetine lažnih profila na Fejsbuku i Tviteru. Na jednom od svojih navodnih profila Dačić uredno igra Slagalicu i osvaja poene, a na drugom profilu Dačićev status je „1.000 pendreka po glavi stanovnika“.Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović na Fejsbuku vodi navodnu prepisku s Tomislavom Nikolićem. „Ti voliš nju, a tebe jaaa, o da l‘ to ona znaaa“ status je na jednom od lažnih profila Dejanovićeve, ili „što volim što sam napravila profil“, na šta lažni Toma odgovara „Too, Slavice lavice!“ i „Cmok, Slavče punoglavče“.- Ministarka zdravlja je upoznata da postoji više lažnih Fejsbuk naloga pod njenim imenom i prezimenom, ali je takođe svesna da ih ima većina javnih ličnosti - rekli su u PR službi Dejanovićeve.Kreatori Jeremićevog naloga na Tviteru na naslovnoj strani su i naglasili da je on lažan. „Ne, ovo nije pravi Vuk Jeremić, ovo je protest protiv cenzure interneta od strane srpskih političara!“, piše na profilu.Lažni nalozi stranakaMinistar građevine Velimir Ilić držao je kao profilnu sliku lidera LDP Čedomira Jovanovića, dok lider DSS na Tviteru pod imenom „predsednik Koštunica“ drži montiranu fotografiju - animaciju na kojoj je polugo s mačkom u naručju.Lider SNS Aleksandar Vučić na društvenim mrežama ima nekoliko naloga koje je neko drugi kreirao, ali lišenih bilo kakve skarednosti ili (lošeg) humora. Građani koji su u zabludi da „komuniciraju“ s Vučićem uglavnom mu zahvaljuju na prihvaćenom pozivu za prijateljstvo na društvenoj mreži. U informativnoj službi SNS rekli su da njihov lider nema Fejsbuk profil, već samo stranicu, koja ima 47.486 lajkova, i upozorili su građane na to da postoje i lažni profili Srpske napredne stranke.- Primetili smo da postoje lažni Fejsbuk profili Aleksandra Vučića i SNS, i to smo prijavili pomenutoj mreži. Međutim, to nas ne zabrinjava, jer građani odlično znaju koji su naši zvanični profili i po broju pratilaca i po sadržaju informacija - kažu u SNS.

I u zatvor zbog lažnog predstavljanjaFejsbuk je prošle godine objavio da na toj mreži ima više od 80 miliona lažnih profila. U Srbiji po zakonu postoji novčana kazna za lažno predstavljanje kad je reč o službenim licima ili zatvorska kazna do tri godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track