Ministar Ilić: Upišite imovinu u katastar!
Foto: Zorana Jevtić

Poziv građanima

Ministar Ilić: Upišite imovinu u katastar!

Društvo -
Svaki građanin može da upiše objekte namenjene za ličnu upotrebu po ceni od 8.000 dinara, a tu spadaju kuće do 300 kvadrata, poslovni prostor do 100 i vikendice do 200 kvadrata

BEOGRAD - Ministar građevine Velimir Ilić pozvao je građane da upišu svoju imovinu u katastar nepokretnosti i istakao da oni to mogu da urade i pored odluke da je Zakon o legalizaciji neustavan. Ilić kaže da su građani, ali i šalterske službe loše protumačili odluku o neustavnosti zakona, jer upis u katastar nije isto što i legalizacija.

Zakon o legalizaciji je oboren pred Ustavnim sudom, jer ne mogu građani da imaju povlastice ili neka umanjenja. To znači da sve ono što je plaćeno prilikom izdavanja građevinske dozvole, treba da se plati i prilikom legalizacije, a dokumentacija ne može da bude falsifikovana, već mora da bude original".

Ilić je naglasio da svi, kako građani, tako i šalterske službe loše tumače odluku o neustavnosti Zakona o legalizaciji, jer se on odnosi na specijalne objekte, a ne na imovinu građana. "Mi smo doneli Zakon o upisu u katastar nepokretnosti koji nije van snage i građani mogu da upišu svoju imovinu koja će ostati njihovoj deci i unucima", ističe ministar građevine.

Prema njegovim rečima, svaki građanin može da upiše objekte namenjene za ličnu upotrebu po ceni od 8.000 dinara, a tu spadaju kuće do 300 kvadrata, poslovni prostor do 100 i vikendice do 200 kvadrata.Ilić je objasnio da građani upisom objekata u katastar mogu svoju imovinu da prodaju, kao i da naplate eventulanu odštetu ukoliko se ti objekti nađu na trasi nekog projekta kao što su auto-putevi ili gasovod "Južni tok".

"Ne dozvolite da vas neko otera sa šaltera", poručio je Ilić građanima i rekao da će država naterati šalterske službe da sprovedu Zakon o upisu u katastar nepokretnosti.Objašnjavajući da u Srbiji ima 1,3 miliona objekata koji nisu nigde upisani, Ilić je ukazao da u zemljama koje su ušle u Evropsku uniju, građani koji nisu upisali svoje objekte u katastar sada tri puta plaćaju porez na tu imovinu."Naravno ne može da bude falsifikovana dokumentacija. Treba tačno da se zna šta je u temeljima objekta, u zidovima i šta je ugrađeno o ploču", objasnio je Ilić.

Govoreći o izgradnji "moravskog auto-puta", Ilić je rekao da je dogovoren posao sa kineskom bankom koja daje najpovoljniji kredit na svetu, sa grejs periodom od pet godina, kao i da će tim Ministarstva građevine završiti dokumentaciju do kraja oktobra.

Velimir Ilić smatra da je Vlada Srbije pre rekonstrukcije dobro radila i da je bilo dobrih rezultata, ali da se došlo do zaključka da treba poboljšati zapošljavanje i otvaranje novih preduzeća."Saradnja je izvanredna, sve se brzo dogovorimo. Prvi cilj je bio Evropska unija, sada nam je glavni cilj zapošljavanje", objasnio je Ilić.

Prema njegovim rečima, iako je bilo reči u medijima da su u Čačku pogoršani odnosi Srpske napredne stranke i Nove Srbije, odnosi koalicionih partnera u tom gradu su dobri, a da je problem jedino jedan odbornik sa liste SNS koji gotovo svakodnevno izdaje saopštenja.

http://www.youtube.com/watch?v=M3PdOBqcRbY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja