Višak nastavnika, a škole i dalje raspisuju konkurse

Konačno je došlo vreme da neko odgovara

Višak nastavnika, a škole i dalje raspisuju konkurse

Društvo -
Samo na području Školske uprave Kragujevac oko 50 prosvetara nema pun fond časova, a tokom leta raspisano 20 konkursa za prijem novih radnika

BEOGRAD - Šta je zakon?Direktori osnovnih i srednjih škola u Srbiji nemilice raspisuju konkurse i primaju u radni odnos nove nastavnike iako postoji ogroman broj škola u kojima nastavnici nemaju pun fond časova. Ova masovna pojava prisutna je širom zemlje, što znači da se Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja nemilice krši.Primer za to je i Školska uprava Kragujevac, na čijem području 50 nastavnika nema pun fond časova, a tokom leta je raspisano gotovo 20 konkursa za prijem novih radnika. Tako je u srednjoj Politehničkoj školi u Kragujevcu raspisan konkurs za nastavnika fizičkog vaspitanja, pošto je prethodni otišao u penziju, iako pet nastavnika „difovaca“ u nekoliko kragujevačkih škola neće imati pun fond časova.- Nije raspisan jedan konkurs, već nekoliko! U situaciji kad imate višak zaposlenih, raspisivanje konkursa za prijem novih radnika je nezakonito. Članom 130. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jasno se precizira da se prijem u radni odnos na neodređeno vreme, na osnovu konkursa, može izvršiti samo ako se nije moglo izvršiti preuzimanje zaposlenog - kaže Milan Jevtić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca.Radojko Damjanović, načelnik Školske uprave Kragujevac, kaže da su direktori zahteve za konkurse upućivali u junu i julu, kad još nije bio utvrđen broj nastavnika koji nemaju pun fond časova, jer je rok za zaključenje spiskova bio 15. avgust.Siniša Kojić, direktor Politehničke škole, odbio je da govori za Kurir na ovu temu, a Ministarstvo prosvete nam takođe do zaključenja broja nije poslalo odgovore.(B. V. - S. T.)

Jevtić: Raspisivanje konkursa za prijem novih radnika je nezakonito
Jevtić: Raspisivanje konkursa za prijem novih radnika je nezakonito

Direktori iskoristili haos posle mature!Sindikati Foruma beogradskih gimnazija i Foruma srednjih stručnih škola sprovešće internu sindikalnu upravu u školama Beograda zbog, kako kažu, nezakonitog zapošljavanja i preuzimanja radnika iz škole u školu.- Mnogi direktori maksimalno su iskoristili katastrofu koja je nastala posle male mature, pa su raspisali konkurse tokom raspusta i primili svoje kandidate ne čekajući objavljivanje lista viškova u prosveti. Kad su liste izašle, odbili su da ih primene, pa su zaposlili ljude sa strane na određeno vreme - kaže Miodrag Sokić, predsednik FBG.(D. T.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track