Tomislav Jovanović: Nije problem što mladi odlaze, već što se ne vraćaju

Kandidat za ministra prosvete

Tomislav Jovanović: Nije problem što mladi odlaze, već što se ne vraćaju

Društvo -
Kroz istoriju znamo da su se naše intelektualne elite školovale u inostranstvu, ali su se i vraćali. A za povratak im nije bio motiv novac, već želja da pomognu svom narodu

BEOGRAD - Kandidat za ministra prosvete i nauke Tomislav Jovanović ocenio je da mora da se promeni odnos prema prosveti u nauci, koji se često posmatraju samo kao trošak.

"Oni su, zapravo, investicija koja treba da donese rezultat, da se isplati kroz kvalitetne kadrove koji će pomoći društvu", rekao je Jovanović.

On je rekao da je posao koji treba da preuzme veliki i izuzetno odgovoran ali da on nije čovek koji sve počinje od početka već će nastaviti tamo gde su pre njega stali.

"Moje životno opredeljenje su prosveta i nauka. Čitav vek proveo sam u obrazovanju. Prošao sam sve stepenike od studenta-demonstratora do redovnog profesora. Zato veoma dobro znam kako funkcioniše ceo sistem", rekao je on.

Jovanović je dodao da sistem obrazovanja treba da bude organizovan tako da učenje ne bude opterećenje, već da đaci moraju da budu uvereni da će to što rade jednog dana dati rezultat a da će oni doprineti daljem razvoju.

Govoreći o takozvanom odlivu mozgova, kandidat za ministra je rekao da nije problem to što mladi odlaze, već to što se ne vraćaju.

"Ti ljudi mogu mnogo da pomognu i zato treba da uspostavimo čvrstu saradnju sa njima, ne samo personalno, nego i na nivou institucija. Kroz istoriju znamo da su se naše intelektualne elite školovale u inostranstvu, ali su se i vraćali. A za povratak im nije bio motiv novac, već želja da pomognu svom narodu. Takav duh treba da razvijamo, da bi se i današnji stručnjaci vraćali", zaključio je Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja