Prosvetari neće štrajkovati 1. septembra
Foto: Marina Lopičić

ODLOŽENO

Prosvetari neće štrajkovati 1. septembra

Društvo -
Sindikat zahteva da plate za najjednostavniji rad ne budu niže od minimalca, da odnos plata u osnovnim i srednjim školama bude jedan prema tri, a na univerzitetskom obrazovanju jedan prema pet

BEOGRAD - Sindikat radnika u prosveti Srbije odlučio je danas da odloži štrajk najavljen za 1. septembar, jer su od Ministarstva prosvete dobili garancije da će njihov zahtev za većim koeficijentom za obračun plata biti uvažen.

Sindikat zahteva da plate za najjednostavniji rad ne budu niže od minimalca, da odnos plata u osnovnim i srednjim školama bude jedan prema tri, a na univerzitetskom obrazovanju jedan prema pet.

Kako je na konferenciji za novinare rekao generalni sekretar SRPS Hadži Zdravko Kovač, sindikat je u ponedeljak, na pregovorima u Vladi Srbije dobio uveravanja da će zahtevi biti prihvaćeni.

"Predsedništvo je zaključilo da se novom ministru prosvete uputi zahtev za nastavak pregovora za izradu Uredbe o koeficijentima za obračun i ispaltu zarada, koja bi trebalo da u roku od naredne tri godine uspostavi traženi odnos u platama", rekao je Kovač.

On je naveo da bi u međuvremenu trebalo zaključiti protokol o dinamici kako uspostaviti traženi odnos u platama.

"Na pregovorima koje smo imali u Vladi Srbije u ponedeljak, dobili smo uveravanja da ministarstvo prosvete pruhvata naše zahteve da plata za najjednostavniji rad mora biti najmanje u visini minimalca, a odnos između plata mora biti u osnovnim i srednjim školama 1 prema 3, a u univerzitetrskom obrazovanju 1 prema 5", rekao je Kovač.

Iz Sindikata ukazuju i na problem malog broja đaka koji su upisali stručne škole, kao i da je neophodno izdvojiti novac za socijalni program prosvetnih radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja