Slušaj vest

Naši ljudi često na društvenim mrežama raspravljaju o bakšišu. Da li konobarima treba ostaviti neki dinar preko računa ili ne. I dok jedni smatraju da bismo ako tako gledamo stvari bakšiš trebali da ostavljamo i radnicima na delikatesu u prodavnicama, većina misli da bi konobarima trebalo dati minimum 10 odsto od iznosa računa.

Na X-u se po pokrenula polemika oko toga koliko građani ostavljaju novca ako račun plaćaju 2.000 dinara.

shutterstock_2257689603.jpg
Konobar Foto: Shutterstock

- Otišli ste u restoran na večeru i račun vam je, recimo, 2.000 dinara i zadovoljni ste hranom i uslugom. Koliki bakšiš ostavljate - pitala je jedna korisnica i pitanjem pokrenula lavinu komentara.

Neki su napisali daplaćaju isključivo karticom, dok drugi su za to da daju minimum 200 dinara. 

- Recimo 700 dinara - napisao je jedan korisnik, dok su drugi smatrali da je to previše i da je u redu jedino ako je usluga baš bila kvalitetna, a gost prezadovoljan:

Konobar koji prima porudžbinu
Ilustracija Foto: Shutterstock

- Ne postoji univerzum u kojem bilo ko ko radi u uslužnom sektoru zaslužuje bakšiš od 30 odsto. To nema ni u Americi, a svi znamo kakvi su kad se radi o napojnicama.

Neki su se pitali i da li tako ostavljamo bakšiš i na pijaci prodavcima ili se ipak cenkamo. 

- Nikad više od 100 jer nije konobar spremio hranu. Uostalom, to je moj stav - stoji u drugom komentaru.

- Moj primer, Skadarlija. Klopa izvanredna, usluga na nivou, ambijent predivan, terasa sa tamburicama. Ceh pretprošle godine, tri ručka, sa tri pića i nekim salatama, oko 4.000. Platio karticom, a konobaru dao bakšiš u kešu od 500 dinara. Msm da je to korektno.

"PLAKALA SAM ZAJEDNO SA NJOM, OBUZELA ME JE JEZA.." Zorana Mićanović otvorila dušu za Kurir! Progovorila o tituli kraljice bakšiša: "Treba biti potkovan za to!" Izvor: Kurir televizija