Izabrano najbolje jelo ispod sača u Srbiji! Sugrađani za Kurir o festivalu i ukusnim jelima iz domaće kuhinje: Oko 500 učesnika se borilo za prvo mesto!
Juče se u selu Bresnica, varošici na pola puta od Čačka do Kragujevca, biralo najbolje pripremljeno jelo ispod sača. Najbolji sač Zapadne Srbije okupio je 25 takmičara, a žiri je imao težak posao.
Dim koji štipe za oči nikome nije smetao, jer su se na vatri pripremala jela iz domaće kuhinje, na sve strane se krčkalo, sviralo i pevalo.
- Ideja je baš u tome da sačuvamo tradiciju, poznati smo kao jako dobri gurmani i pre svega smo izuzetni domaćini, što možete i da vidite - kaže Mirjana Đokić Mijailović iz Udruženja žena „Milena Čubraković“ iz Bresnice.
Oko 500 učesnika raspoređenih u 25 ekipa, u specijalnim posudama od gline, ređali su meso i razne vrste povrća. Jelo ispod sača, svi su začinili dobrim raspoloženjem.
- Spremamo ovde sač na tradicionalan način, a spremili smo i sve ono što ide u sač, i roštilj i kačamak, domaću prušutu i kobasicu - kaže Nataša Vujašević, Udruženje „Evgenija“ Ježevica kod Čačka .
Žene iz Ježevice, ništa nisu prepustile slučaju, pa su kapitensku traku, poverile vrsnom kuvaru.
- To je jedan veliki gospodin koji ne može da se spremi, bez dva tri sata. Ovo nije jelo za obične ljude, već samo za one što imaju dubok džep, a mi ga spremamo takmičarski - objasnio je Dragan Milutinović Čaruga, selo Mršinci.
Učešće u ovoj manifestaciji su uzeli i lokalni lovci, ovoga puta, divljač nije bila na repertoaru. Pored slanih, bilo je i slatkih zalogaja, Boemska, Doboš ili Pan torta, pripremljene po receputima iz davnina, samo su neke koje su ovde našle mesto.
- Danas učestvujemo u ovoj manifestaciji, tako jer se takmičimo u sve tri kategorije. U kategoriji kuvanja sača, u kategoriji najlepše ukrašene torte i učestvujemo na bazaru. Cilj je da se družimo i pomognemo našoj koleginici iz Udruženja i da se lepo provedemo - kaže Dušanka Pravdić, Udruženje „Vasilice“ sa Vujna.
Tu gde su vatra i dobar zalogaj, tu su i doajedni čačankog kulinarstva, 92-godišnji mrčevčanin je u Bresnicu došao kao podrška mladim kuvarima.
- Dobro je da dođu neki sa strane, iz inostranstva, da ovo prenesu dalje, da okupljamo te sa one strane granice, da vide kako ljudi ovde rade iz tradicije. Što ja najveći lonac na svetu imam, to nema ni Rusija, ni Evropa - rekao je Milun Tošić, jedan od osnivača Kupusijade u Mrčajevcima.
Iako se danas u Bresnici birao prvi sač Srbije, ovde se danas dobro jelo i pilo.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs
