LOVRIĆ KOD DIKOVIĆA: Prvi čovek Hrvatske vojske u Beogradu
Foto: Tanjug

Prva zvanična poseta

LOVRIĆ KOD DIKOVIĆA: Prvi čovek Hrvatske vojske u Beogradu

Društvo -
Predani smo dobrosusedskoj saradnji i odnosima i smatramo da dve vojske mogu u tom procesu i dalje da obezbeđuju mir i stabilnost u regiji, rekao general HV
1 / 7 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba oružanih snaga Hrvatske general-pukovnik Drago Lovrić doputovao je danas u dvodnevnu posetu Beogradu, što je prva zvanična poseta jednog načelnika generalštaba te zemlje Srbiji.

General-pukovnik Lovrić sastao se jutros sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem s kojim je razgovarao o saradnji Vojske Srbije i oružanih snaga Hrvatske i mogućnostima za njeno unapređenje.

Prema Lovrićevim rečima Hrvatska kao članica NATO i Evropske unije snažno podržava evroatlantske apsiracije Srbije. "Oružane snage Republike Hrvatske spremne su razmeniti sva svoja iskustva sa Vojskom Srbije koji se odnose na pristupanje tim integracijama. Mi smo u tom procesu spremni da podelimo svo znanje i iskustvo kako bismo mogli zajedno da delujemo", rekao je Lovrić.

On je dodao da odbrambena saradnja Hrvatske i Srbije predstavlja temeljni stub regionalne saradnje. "Smatramo da možemo razgovarati o procesima koji su u vezi sa izgradnjom određenih standarda, posebno u sklopu izgradnje sposobnosti za evropske borbene snage, zbog čega je potrebno da Hrvatska i Srbija, odnosno naše oružane snage, izrađuju sposobnost za buduće učestvovanje u evropskim borbenim snagama", smatra Lovrić.

Prema njegovim rečima potrebno je razmotriti planove buduće saradnje kako bi se izgradila što veću sposobnost za izgradnju mira i stabilnosti u regionu i šire.

"Predani smo dobrosusedskoj saradnji i odnosima i smatramo da dve vojske mogu u tom procesu i dalje da obezbeđuju mir i stabilnost u regiji, da pokazuju kako mogu zajedno da sarađuju i kako da izrađuju sposobnost u sprovođenju mirovnih operacija širom sveta", rekao je Lovrić. General Diković je istakao da saradnja dve vojske, koja ima za cilj razmenu kapaciteta, resursa, iskustava i zajedničke nastupe, predstavlja ključan deo u regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima što je, kako je rekao, jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

"Sve je to fokusirano ka poboljšanju i očuvanju bezbednosti u ovom regionu. Sa oružanim snagama Hrvatske imamo uspešnu vojno-vojnu saradnju koja je započeta pre nekoliko godina", rekao je Diković i dodao da je tokom 2013. planirano da se održi petnaestak zajedničkih aktivnosti dve vojske.

http://www.youtube.com/watch?v=K2k8zFSnqfA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track