EKSTRADICIJA: Ministri pravde Srbije i BiH potpisali sporazum o izručenju
Foto: Tanjug

Pravna saradnja dveju zemalja

EKSTRADICIJA: Ministri pravde Srbije i BiH potpisali sporazum o izručenju

Društvo -
Sporazum će se odnositi na krivična dela koja su izvršena nakon što sporazum stupi na snagu
1 / 5 Foto: Tanjug

SARAJEVO - Ministari pravde Srbije i Bosne i Hercegovine, Nikola Selaković i Bariša Čolak potpisali su danas sporazum o izručenju državljana optuženih za najteže zločine i na taj način zaokružili pravnu saradnju dve zemlje.

Sporazum će se odnositi na krivična dela koja su izvršena nakon što sporazum stupi na snagu. "Potpisivanjem ovog sporazuma zaokružili smo sve vidove pravne saradnje Srbije i BiH. To je jedna od najintezivnijih i najkvalitetnijih saradnji koju Srbija ima sa nekom drugom zemljom," ocenio je Selaković posle potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije.

Selaković je istakao da ugovor predviđa mogućnost izručenja ne samo stranih, već i sopstvenih državljana za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije i pranje novca, kao i za teška krivična dela za koja je propisana kazna zatvora od pet godina.

Dva ministra složila su se da su Srbija i BiH do sada potpisale puno sporazuma, ali da u budućnosti treba omogućiti i da se oni primenjuju. "Ovaj sporazum znači nedvosmislenu opredeljenost da nastavimo sa borbom protiv organizovanog kriminala i verujte ovaj sporazum će biti primenjen u slovo, kako je i napisan", rekao je Čolak.

On je naglasio da saradnja dve zemlje "može i mora da bude bolja", a da su ratni zločini pitanje koje opterećuje odnose dve države koja mora da bude rešeno kako ne bi postalo problem pri evropskim integracijama. Sporazum o izručenju se ne neće primenjivati na krivična dela ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovečnosti.

U Ministarstvu prave napominju i da je veoma značajno to, što će sporazum omogućiti da osuđenik može da nastavi da izdržava kaznu u svojoj državi, umesto da bude izručen drugoj državi ugovornici. Delegacije Srbije i BiH su u maju 2012. godine usaglasile i parafirale tekst Ugovora o izručenju. Srbija je do sada sporazum o izručenju potpisala i sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom.

http://www.youtube.com/watch?v=9QFuiEJZWJ4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track