Marko Nicović: Policija nam je kao u Slobino vreme!
Foto: Kurir

Nužna dekriminalizacija MUP

Marko Nicović: Policija nam je kao u Slobino vreme!

Društvo -
Mora da se prekine praksa da se na funkcije u MUP postavljaju oni sa najboljim relacijama sa političarima koji odlučuju u zemlji, a ne najbolji profesionalci, naglasio je član Svetske asocijacije šefova policije

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije i bivši načelnik beogradske policije, kaže da je neophodno je izvršiti decentralizaciju, depolitizaciju i dekriminalizaciju.

"Sprska policija je centralizovana još od vremena Miloševića, a onda je takva praksa nastavljena i posle 2000. Kada je policija centralizovana, kao kod nas, tajkunu je dovoljno da "gađa" jednog čoveka, glavnog u policiji i završio je posao. Znate, ne trebaju ministar i direktor policije da odlučuju ko će biti načelnik policijske uprave u Sićevcu. Prvog čoveka njujorške policije biraju građani i gradonačelnik", objašnjava Nicović.

On je dodao da "u skladu s tim srpski MUP mora i da se depolitizuje".

"Ne sme policajac da pripada nijednoj stranci, ni da bude član, niti da bude simpatizer. Ne smeju policijske aktivnosti da se prilagođavaju političkim dešavanjima. To je katastrofa za bezbednost, to je gore od korupcije. Mora da se prekine praksa da se na funkcije u MUP postavljaju oni sa najboljim relacijama sa političarima koji odlučuju u zemlji, a ne najbolji profesionalci", naglasio je Nicović.

Prema njegovim rečima nužna je dekriminalizacija MUP jer niko ne sme biti izuzet od istrage, bez obzira na političku zaštitu, pa i policajci." U svakom MUP na svetu postoji unutrašnja kontrola, policija u policiji koju nazivaju Gestapo, jer su to najsposobniji i najspretniji policajci, koje niko ni za šta ne može da kupi i koji su nemilosrdni i surovi prema korumpiranim i policajcima umešanim u kriminal. Tako mora da bude i kod nas", zaključuje Nicović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja