SRAMOTNO: Sindikati od Kliničkog centra uzeli 700.000 evra
Foto: Fonet

Evo zašto propada srpsko zdravstvo

SRAMOTNO: Sindikati od Kliničkog centra uzeli 700.000 evra

Društvo -
Direktor KCS dr Miljko Ristić najavio obustavu finansiranja rada sindikata i tužbu protiv predsednika Novog sindikata Živorada Mrkića i njegove supruge, koji mesečno, kako kaže, prihoduju oko 500.000 dinara

BEOGRAD - Traže hleba preko pogače.Za rad devet sindikata Klinički centar Srbije godišnje izdvaja više od 700.000 evra. Ovo za Kurir tvrdi direktor KCS dr Miljko Ristić i naglašava da pojedinim sindikalnim vođama očigledno ni to nije dovoljno, pa zato žele da ruše ugled KCS iznoseći u javnost neosnovane optužbe. On ističe da će protiv predsednika Novog sindikata KCS Živorada Mrkića i njegove nevenčane supruge Mirjane Baucal, iz istog sindikata biti podneta tužba za klevetu i rušenja ugleda KCS.Hoće da upravljaju KCS- Tužili smo ih jer blate ugled KCS bez razloga. Nemaju nijedan objektivan razlog da se žale. Priča o ogromnim dugovima KCS, nesposobnosti rukovodstva, donacijama fudbalskim klubovima su besmislice. Nema ni reči o dugovima, a iznos od 1,1 milijardu dinara koji pominju je novac u obrtu za celu godinu. Lekovi stižu u tranšama i tako se i plaćaju, a zaključno sa 31. avgustom nijednoj firmi ništa nismo dugovali. Radi se o neupućenim ljudima koji bi hteli da upravljaju KCS, što mi je Živorad Mrkić lično rekao pre dve godine - kaže Ristić i naglašava da se za sindikat izdvajaju ogromne pare, dok KCS nema 30.000 evra za rekonstrukciju dečjeg odeljenja Očne klinike.- Ukinućemo praksu da se za sindikate godišnje izdvaja 700.000 evra. Za to nam treba saglasnost Ministarstva zdravlja. Novi sindikat KCS nije reprezentativan sindikat u celoj Srbiji, već samo u KCS - tvrdi Ristić i dodaje da će Žika Mrkić i Mirjana Baucal biti sankcionisani i zbog nerada.Zarađuju triput više- Zarađuju tri puta više od sestara njihovog ranga, a ništa ne rade. Mirjana Baucal mesečno zarađuje između 121.000 i 127.000 dinara, a Žika Mrkić oko 102.000 dinara. Primaju po pola plate u ambulanti, u kojoj uopšte ne rade, dobijaju pola plate generalnog direktora KCS, što im je omogućilo bivše rukovodstvo jer je na taj način kupovalo ljubav sindikata. Mirjana u tri komisije prima po 25.000 dinara, a te komisije održe sastanak jednom u tri meseca. Žive kao bubreg u loju i mobinguju. Traže red, a oni su primer nerada. Žika osam godina ne radi svoj posao anestetičara, a pojavi se svega dva-tri puta mesečno po nekoliko minuta na poslu - kaže Ristić i naglašava da je Novi sindikat deo Gradskog sindikata, pa sa tim primanjima mesečni prihodi ovog bračnog para dostižu 500.000 dinara.Po KCS se govorka i da Mrkić i njegova supruga iz jednog prigradskog naselja na posao dolaze taksijem, kao i da direktoru KCS zameraju što neće da ih vodi na ručkove u restoran „Franš“ kao prethodni direktor.

Demantuje optužbe direktora KCS... Živorad Mrkić
Demantuje optužbe direktora KCS... Živorad Mrkić

Ne znam koliko sindikat dobija paraPredsednik Novog sindikata zdravstva KCS Živorad Mrkić tvrdi da je jedini motiv istupanja sindikata protiv rukovodstva KCS finansijska netransparentnost i to što ogroman broj radnika godinama radi na određeno vreme. On ističe da ne zna koliko njegov sindikat dobija novca od KCS, ali tvrdi da je sve po zakonu.- Primam 75.000 dinara od sindikata, a u KCS ne primam ništa jer sam dobio rešenje o mirovanju radnog staža zato što me je direktor Risitić nezakonito rasporedio na lošije mesto. Kao predstavnik sindikata pre toga sam imao pravo na 140 slobodnih sati mesečno - kaže Mrkić i negira da s Mirjanom Baucal na posao dolazi taksijem.

Primam 120.000 mesečnoMirjana Baucal, predsednik granskog Novog sindikata, priznaje da su joj mesečni prihodi 120.000 dinara, ali u tome ne vidi ništa sporno.- Na sastanke komisija idem kad ih direktor Ristić zakaže, ali on izbegava da zakaže sednicu Paritetne komisije jer se na njoj raspravljaju problemi zaposlenih - ističe ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track