PAPRENO: Skupi i gas i priključak
Foto: RTS

Usporena gasifikacija

PAPRENO: Skupi i gas i priključak

Društvo -
Cene kućnog priključka, od grada do grada, kreću se od 600 do čak 1.500 evra

BEOGRAD - Cene kućnog priključka na gasnu mrežu u Srbiji od 600 do 1.500 evra. Ukoliko sami distributeri ne smanje cene, sigurno će država preduzeti nešto, kažu u resornom ministarstvu. Uzrok usporene gasifikacije upravo skupi gas i priključak, napominju nadležni.

Gas je čist energent i ima višestruku namenu. Domaćinstva mogu da ga koriste ne samo za grejanje, već i za kuvanje, zagrevanje vode, plastenika i staklenih bašti. Međutim, nije problem samo cena gasa, jer je preskupo i njegovo uvođenje. Cene kućnog priključka, od grada do grada, kreću se od 600 do čak 1.500 evra.

U Smederevu je od 2003. do 2007. godine postojao ambiciozan plan gasifikacije, pored kućnih priključaka bilo je planirano i da se sve kotlarnice u gradu prebace na gas.

Međutim, vrlo je malo urađeno, krajem prošle godine taj posao je ponovo pokrenut pa se gasifikuju i sela u okolini.

Radomir Nikolić iz sela Vranovo kaže da neće nabaviti priključak ako cena bude 1.000 evra.

"Da li ću da ga uvodim to je sada znak pitanja. Mi nemamo nikakvu informaciju. Ništa u mesnoj zajednici nismo obavešteni. Prepričava se da je cena 1.000 evra. Međutim ako to bude cena, nema šanse", priča Radomir.

Smederevske vlasti poručuju da su ugovorile povoljnu cenu, pa će građani priključak platiti 600 evra. Inače, cene su po Srbiji veoma različite.

U Užicu priključak na gasnu mrežu košta 1.300 u Beogrdu 900 evra. U Agenciji za energetiku kažu da je najveći problem što cene gasnog priključka niko direktno ne odobrava, jer to nije uređeno zakonom.

Ljiljana Hadžibović iz Agencije naglašava da se cene neopravdano razlikuju.

"Razlikuju se, neopravdano se razlikuju. Mi bismo bili zadovoljni ako bi bila od 600 do 800 evra. U planinskim uslovima je malo skuplje nego što je to u recimo Vojvodini", kaže ona.

Protekle godine "Srbijagas" ali i drugi investitori povremeno su snižavali cenu priključka na gasnu mrežu. Međutim, to nije dovoljno.

U Ministarstvu energetike kažu da je gasna oprema skupa, ali da distributeri moraju da ponude pojeftinjenje, kako bi privukli potrošače.

Pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević kaže da je gasifikacija usporena upravo zbog visokih cena.

"Praktično je gasifikacija Srbije skoro stala zbog skupog gasa i skupog priključka. Ukoliko sami distributeri ne odluče da smanje cene priključaka, što je u njihovom interesu, jer bi povećavali sopstveno tržište, sigurno će država preduzeti nešto", rekao je Stanojević.

Gasifikacija Srbije je veoma važna pošto bi trebalo da naša gasna mreža već za dve godine bude priključena na gasovod Južni tok. Pored većih količina gasa koje će zemlja dobiti tim gasovodom očekuje se i povoljnija cena tog energenta.

http://www.youtube.com/watch?v=78FJ_4HQIhY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track