Pokrećemo istrage o kriminalu u vrhu policije
Foto: KURIR

Ekskluzivno Dragan Cvetković, načelnik SUK MUP Srbije

Pokrećemo istrage o kriminalu u vrhu policije

Društvo -
Posle više od nedelju dana ćutanja, počele istrage o aferama MUP o kojima je Kurir pisao

BEOGRAD - Nema više ćutanja!

U ekskluzivnoj izjavi redakciji Kurira, načelnik Sektora unutrašnje kontrole (SUK) Dragan Cvetković rekao je da će SUK ispitati sve afere o kojima je naš list pisao prethodnih dana, kao i da je o tome obavestio državni vrh.

- Povodom tekstova koji su se prethodne nedelje pojavljivali u Kuriru, a u kojima se vrh srpske policije optužuje za kriminalne aktivnosti, unutrašnja kontrola MUP Srbije pokrenula je postupak provere tih navoda. Obavešteni su nadležni tužilac i Uprava kriminalističke policije (UKP).

Iako državni vrh formalno ne daje saglasnost za akcije Sektora unutrašnje kontrole, izvešten je o svemu. Ako su navodi iz medija o kriminalu u vrhu policije tačni, neće biti selektivnosti u radu i unutrašnja kontrola neće imati milosti ni prema kome, počevši od direktora policije, pa naniže. Svi koji su bili umešani u kriminal biće privedeni pravdi.

U ovom trenutku nikom nije potrebno ohrabrivanje kriminalaca zbog privida slabosti policije i gubljenje poverenja građana u policiju. SUK trenutno ne raspolaže kadrovskim i tehničkim resursima da krene u borbu s kriminalom u policiji na svim nivoima, ali smo uprkos tome formirali elitne timove, koji su počeli rad na ovim slučajevima.

Prošle nedelje smo dobili više operativnih podataka o tome da su pojedinci iz vrha policije učestvovali u ozbiljnom kriminalu, među kojima se nalaze i dva savetnika u MUP i direkciji policije.

Takođe, iz Brisela je poručeno da se Srbija neće pomeriti ni korak napred ukoliko hitno ne dekriminalizuje vrh policije i policiju.

Sektoru unutrašnje kontrole je stalo do toga da se policija očisti od onih koji su u korupciji i kriminalu, pre svega zbog većine poštenih policajaca, kao i zbog građana Srbije - rekao je Cvetković za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja