RODITELJI PAŽNJA: Puše žalfiju da bi dobili halucinacije
Foto: Think

Hit među omladinom

RODITELJI PAŽNJA: Puše žalfiju da bi dobili halucinacije

Društvo -
Pomama Tinejdžeri preko interneta po ceni od 20 evra nabavljaju salviju divinorum, vrstu žalfije koja u telu izaziva osećaj vreline

BEOGRAD - Umesto čaja klinci puše žalfiju!Scene mladih koji puše specifičnu vrstu žalfije, salviju divinorum, preplavile su internet i na njima se vidi kako konzumenti gube koordinaciju pokreta, orijentaciju, pojam o vremenu i pod naletom halucinacija nesvesno se smeju, puze na rukama i nogama i ispuštaju životinjske krike!Ova pomama za psihoaktivnom supstancom zadesila je i Srbiju, odakle mahom oni mlađi lako dolaze do nje kupovinom preko interneta. A može se naći čak i preko pojedinih inostranih sajtova posvećenih izučavanju botanike. Što je najzanimljivije, o tome kasnije otvoreno govore na društvenim mrežama.Trip traje 15 minutaM. M. (30) iz Beograda, koji se sa ovom halucinogenom drogom susreo 2006. godine, kaže za Kurir da je salvija divinorum biljka koju su u magijske svrhe koristili Asteci u Meksiku.- Naši klinci je koriste tako što je puše kao marihuanu, što umanjuje njeno dejstvo i samo stvara osećaj vreline u telu. Da bi se doživeo pravi trip, koji traje petnaestak minuta, potrebno je da imaš široku lulu, da tri puta što više uvučeš i što duže zadržiš dim. Neophodno je da se to radi u potpunom mraku i tišini jer jedino tada radi. Mozak postane prezasićen, kao da izgubiš svest i počneš da upoznaješ svoje reinkarnacije, ne znaš ko si, šta si i gde si, da li si jednoćelijski mikroorganizam, biljka ili čivava - navodi ovaj dečko i naglašava da, iako dejstvo žalfije traje petnaestak minuta, konzumenti nemaju predstavu da li je prošlo nekoliko sati, dana, meseci ili života.Pale je na ringliKako dodaje, ova droga u količini dovoljnoj za dve upotrebe može da se nabavi po ceni od 20 evra u inostranstvu. Ova droga, koja se u slengu naziva „žalfija“, stvorila je pometnju među našim tinejdžerima, koji zbog toga puše običnu žalfiju, pa je čak i pale na ringli i udišu.

Konzument: Ne znaš da l‘ si biljka ili čivava!
Konzument: Ne znaš da l‘ si biljka ili čivava!

Jaka halucinogena supstanca!Jovana Arsenijević, izvršna direktorka NVO Regeneracija, napominje da se salvija divinorum ne nalazi na listi kontrolisanih psihoaktivnih supstanci u Engleskoj, odakle se najčešće nabavlja.- Reč je o halucinogenoj psihoaktivnoj supstanci koja nije toliko popularna jer nije namenjena za klubove i žurke. Da bi se doživele prave senzacije, potrebna je senzorna deprivacija, odnosno da se osoba osami u potpunom odsustvu buke i svetla - objašnjava ona.

Šta vam je to?Jasna Daragan, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu, konsultujući svoje lekare iz dispanzera rekla je da nije čula za salviju divinorum.- Šta vam je to? Nisam čula. Sad ću da pitam lekare... Salvija divinorum, je l‘ ime lepo izgovaram? - bilo je sve što nam je ona rekla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja