SVE SPREMNO: U subotu promocija najmlađih oficira Vojske Srbije!
Foto: Tanjug

Prvi činovi

SVE SPREMNO: U subotu promocija najmlađih oficira Vojske Srbije!

Društvo -
Načelnik Vojne akademije general major Mladen Vuruna je pozvao i građane Beograda i Srbije da dođu u subotu i da uveličaju svečanaost povodom promocije najmlađe generacija oficira koja će početi u 17.30 sati

BEOGRAD - Promocija najmlađe klase oficira Vojske Srbije - njih 162 među kojima je 29 devojaka biće organizovana, u subotu, 14. septembra u centru Beograda, u prisustvo najvišeg vojnog i državnog rukovodstva.

"Unapredićemo u čin potporučnika Vojske Srbije 162 kadeta - 158 je završilo školovanje u našoj Vojnoj akademiji a četvorica u inostranstvu", izjavio je načelnik Vojne akademije general major Mladen Vuruna.

On je precizirao i da je među 162 kadeta iz 134. klase Vojne akademije i 29 devojaka, budućih potporučnica Vojske Srbije.

Vuruna je naveo i da će svi oni otići da rade u jedinicama naše vojske i da su, po završetku školovanja postali pripadnici roda pešadije, oklopnih jedinica, artiljerija, avijacija i pet opštih i logističkih službi.

"Na svečanosti očekujemo goste - predsednika Srbije, premijera, članove vlade, načelnika Generalštaba, predstavnike crkvi i verskih zajednica, akademskih zajednica, rodbinu, prijatelje, roditelje naših najmlađih oficira i goste iz inostranstva", rekao je on.

Vuruna je naveo i da na svečanost, koja će biti organizovana na platou ispred Doma Narodne skupštione treba da dođu kadeti iz vojnih akademija Francuske, Nemačke, Češke, Slovačke i Alžira.

On je pozvao i građane Beograda i Srbije da dođu u subotu i da uveličaju svečanaost povodom promocije najmlađe generacija oficira koja će početi u 17.30 sati.

Vuruna je naveo i da će program svečnosti biti organizovan na najvišem državnom i vojnom nivou i da će svečani defile kadeta biti praćen i letačkim programom.

Prema protokolu svečanosti, planirano je da predsednik Srbije uruči tradicionalna vojnička odličja - oficirske sablje trojici najboljih u rangu, najavilo je prethodno MInistarstvo odbrane.

Prvi u rangu je Ivan Sibinović, studijski program vojno vazduhoplovstvo, pilot helikoptera, drugi u rangu je Siniša Čabarkapa, studijski program logistika odbrane, finansije a treće rangirani je Dimitrije Bećarević studijski program vojno vazduhoplovstvo, pilot aviona.

Najuspešnijim kadetima vida Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane pištolje sa posvetom uručiti ministar odbrane, navelo je u saopštenju resorno ministarstvo.

U vidu Kopnena vojska najbolji je Nemanja Smajović, studijski program logistika odbrane, finansije dok je u vidu Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana najuspšniji Ivan Mudri, studijski program vojno vazduhoplovstvo, pilot helikoptera.

Uz 162 kadeta i kadetkinja iz Srbije, na svečanosti će biti promovisana u prve oficirske činove i četiri pripadnika Vojske Crne Gore.

Među najmlađim potporučnicima Vojske Srbije četvorica su završili vojne akademije u inostranstvu i to: Vazduhoplovnu-smer avijacija u SAD, Tehničku-smer vazduhoplovno-tehnička služba i Kopnenu-smer artiljerija u Grčkoj i akademiju Kopnene vojske-smer pešadija u Italiji.

U programu svečanosti učestvovaće avijacija Vojske Srbije, a biće prikazan egzercir Garde i muzički program Umetničkog ansambla ""Stanislav Binički"" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track