TITOV FOTOGRAF: Broz ga zvao Jugoslovenski Če Gevara!

Nije bio član Partije

TITOV FOTOGRAF: Broz ga zvao Jugoslovenski Če Gevara!

Društvo -
O Joci Žnidaršiću dan-danas novinari govore da je čovek kojem ni munja ništa ne može. Kad ga je udario grrom Tito je rekao da neće imati problema sa reumom

Omiljeni Titov fotograf je s maršalom proputovao pola sveta. Preživeo je i udar groma, a Tito mu je na to rekao: Barem nećeš imati problema s reumom kao ja...

Nesuđeni lekar Joco Žnidaršić (75) s Titom je često putovao, a nikada nije bio član Partije. Hobi mu je prerastao u životni poziv dok je još kao student medicine radio za studentski list Tribuna. Osvajao je nagrade i na kraju dobio poziv da radi za Delo gde je vrlo brzo postao i urednik fotografije. Danas ga nazivaju “dvorskim fotografom”, iako kaže da to nikada nije bio.

- Tito je imao svoja dva službena fotografa, a ja sam eto bio ‘spoljni’ jer sam radio za agenciju i Delo - pojašnjava Žnidaršić kojeg je Tito zvao Jugoslovenskim Če Gevarom. - Dok sam ga slikao na spektakularnoj poslednjoj turneji 1977. u Kini u jednom trenutku okrenuo se prema meni i rekao: ‘Vidite i mi imamo svog Če Gevaru. Eto putuje s nama, a nije u Partiji’. Iako sam znao da sve znaju o nama suputnicima, opet me iznenadilo kad je rekao da nisam član Partije - priseća se Žnidaršić.

Ipak, Stane Dolanc Titu je otkrio i da je Žnidaršić preživeo udar groma.

- Slikao sam ih u šetnji, a Dolanc je pričao maršalu kako sam preživeo taj prirodni ‘strujni udar’. Tito je nasmejano rekao: ‘Barem si siguran da nećeš imati problema s reumom kao ja’ - kaže Žnidaršić kojeg dan-danas novinari posećuju kao čoveka kojemu ni munja ništa ne može.

“Prosvetlilo” ga je sedamdesetih dok je s ćerkama bio na vikendici u Bohinju. - Spremala se strašna oluja i kćeri su me ispitivale kako nastaje munja. Pričam im ja i na kraju dodam da ne treba da se boje jer potkraj oktobra, a munje nisu opasne za ljude. Taman kako sam to izgovorio udario me grom. Srećom, s nama je bio moj prijatelj lekar koji me je povratio iz kliničke smrti - dodao je,.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track