Rasprava o Zakonu o izgradnji počinje 30. septembra

Ministar Velimir Ilić

Rasprava o Zakonu o izgradnji počinje 30. septembra

Društvo -
Zakon o legalizaciji biće prva tačka jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, koje počinje 1. oktobra

BEOGRAD - Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da je završen Nacrt zakona o planiranju i izgradnji i najavio da će jednomesečna javna rasprava o tom dokumentu početi 30. septembra.

U pauzi Prvog kongresa dimničara Srbije, Ilić je novinarima rekao da u tom nacrtu ima samo jedno sporno pitanje, a odnosi na konverziju zemljišta dodao da tu postoje dve tri varijante.

"To je ipak jedna politička odluka", rekao je Ilić i napomnuo da je Nacrt zakona o planiranju i izgradnji dat na razmatranje određenim političkim opcijama i da će ga danas podeliti i ministrima u Vladi Srbije.

Istakao je da je sve drugo u tom novom zakonu usaglašeno sa institucijama Evropske unije, Svetskom bankom, Ju-Es-Ejdom (USAID) i svim relevantniom institucijama koje su pomogle njegovom ministarstvu da to bude moderan, evropski zakon koji će ubrzati dobijanje dozvola i otkočiti investicije.Ilić je rekao da investitori, nakon usvajanja zakona, neće ništa plaćati unapred da bi dobili građevinsku dozvola, ističući da se to smatralo osnovnim vidom korupcije.

"Neće se ništa plaćati unapred, već samo stvarni troskovi koje opštine i gradovi ulažu u infrastrukturu plaćaće se sukcesivno kako radovi teku, do dobijanja upotrebne dozvole", rekao je on.Nacrt zakona o planiranju i izgradnji će posle tridesetodnevne javne rasprave ući u skupstinsku proceduru, rekao je Ilić.Srpski ministar građevinarstva je istakao da je zakon o legalizaciji, koji je bio sastavi deo nacrta zakona o planiranji i izgradnji, "izbačen kao poseban zakon".

Zakon o legalizaciji će biti prva tačka jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, koje počinje 1. oktobra, rekao je on.Ilić je rekao da je zakon o legalizaciji izdvojen iz Nacrta zakona o planiranju i izgradnji jer je oko planiranog postupka legalizacije "bilo velikih problema"."Tu je bilo puno problema, pa kad se poništi zakon, ceo zakon postane protiviustavan. Zato želimo da zakon o legalizaciji potpuno izađe iz okvira zakona o planiranju i izgradnji", rekao je ministar građevinarstva i urbaniznma Srbije Velimir Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track