NOVI NAČIN NAPLATE: Grejanje će se plaćati prema potrošnji!
Foto: RTS

1. oktobra novi način merenja

NOVI NAČIN NAPLATE: Grejanje će se plaćati prema potrošnji!

Društvo -
Za sada, takav obračun imaju Subotica, Šabac, Bečej i Sombor, a od ove grejne sezone to najavljuju i toplane u Čačku, Nišu i Pirot

BEOGRAD - Pored besplatne struje i gasa, najsiromašnija domaćinstva od 1. oktobra dobiće i besplatno grejanje iz toplana, potvrđeno je u Ministarstvu energetike. Istovremeno, resorno ministarstvo finansira uvođenje merača toplote u podstanicama zgrada kako bi toplane što pre počele da naplaćuju grejanje po potrošnji.

Takav model naplate, prema Zakonu o efikasnom korišćenju energije, toplane će morati da uspostave do 2015. godine. Za sada, takav obračun imaju Subotica, Šabac, Bečej i Sombor, a od ove grejne sezone to najavljuju i toplane u Čačku, Nišu i Pirotu.

Direktor Toplane u Pirotu Radovan Nikolić kaže da u tom gradu od 1. oktobra može da počne merenje iporučene toplotne energije po zgradama.

"To je jedan sistemski zaokret i tu će biti sigurno puno problema, puno nedoumica i kod nas i kod naših korisnika", kaže Nikolić.

Naplatu po utrošku mora pratiti precizan tarifni sistem, sa realnim troškovima. Zasad većina domaćinstava grejanje plaća cele godine.

S naplatom po potrošnji, veći računi - sa takozvanim varijabilnim delom - stizaće samo tokom grejne sezone, dok će se u ostalim mesecima plaćati samo fiksni deo, što je jedna trećina ukupnog troška za grejanje.

"Iskustva gradova koji to već rade govori da je moguće smanjiti svoj varijabilni deo računa i to sa laganom promenom navika, od 20 do 25 procenata", kaže Dejan Stojanović iz Agencije za energetiku.

Iskustvo upozorava i da se mnoga domaćinstva opuste, pa u prvim mesecima takve naplate greju neograničeno. Ipak, građani žele da upravljaju svojim grejanjem i optimisti su kada je reč o novom načinu naplate.

Oprema za merenje po potrošnji na radijatorima za stan od 60 kvadrata košta 250 evra. U Ministrstvu energetike obećavaju da će građanima olakšati troškove, a počeli su da nabavljaju merače toplote za podstanice u zgradama.

Specijalni savetnik ministra energetike Ljubomir Aksentijević kaže da se aktivno pripremaju i da je konkurs za odabir izvođača u toku.

"Napravićemo tako povoljne subvencionisane dugoročne kredite da svako sa prosečnim dohotkom može da podnese takvo ulaganje", kaže Aksentijević.

Skoro sve evropske zemlje imaju takav obračun grejanja. U Danskoj, na primer, po potrošnji naplaćuju gotovo pola veka, u Poljskoj već 25 godina.

http://www.youtube.com/watch?v=lOiGecbZ0jk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track