NOVE MAHINACIJE: U policiji 2.000 osoba primalo platu na crno
Foto: Fonet

Ministarstvo unutrašnjih poslova

NOVE MAHINACIJE: U policiji 2.000 osoba primalo platu na crno

Društvo -
Državni revizor Radoslav Sretenović otkrio da je MUP delio novac osobama koje formalno nisu tu ni bile zaposlene; Čelnici policije, u panici da će biti otkriveni, počeli da pišu fiktivna rešenja o zaposlenju; Milorad Veljović ni juče nije odgovarao na pozive Kurira, niti na pitanja poslata putem SMS

BEOGRAD - Ako je i od Veljovića, mnogo je!!!

Više od 2.000 ljudi dobijalo je platu u MUP Srbije, a da nisu imali rešenja o zaposlenju ili ugovore u policiji, niti su se pak pojavljivali na poslu, saznaje Kurir od izvora u MUP Srbije. Ova velika zloupotreba u srpskoj policiji, prema tvrdnji našeg izvora, biće deo izveštaja Državne revizorske institucije.- Neverovatno je da nikom nije palo na pamet da će se takva prevara otkriti. Kad su inspektori Državne revizorske institucije ušli u MUP i počeli proveru, čelnici policije, u panici da će biti otkriveni, počeli su da pišu fiktivna rešenja o zaposlenju kako bi prikrili zloupotrebu i kriminal - otkriva izvor Kurira.

DRI piše izveštaj o MUPRadoslav Sretenović, direktor DRI, nije želeo da komentariše naša saznanja, ali je potvrdio da će njihov izveštaj o MUP biti objavljen do kraja nedelje.- Mogu samo da vam kažem da su se u izveštaju proveravale plate, naknade i finansije. Naravno, tokom sastavljanja izveštaja uzimamo u obzir i medijske napise, odnosno tražimo nepravilnosti i na osnovu pisanja medija. Hoću da kažem da uvek pažljivo pratimo i ono o čemu vi pišete - rekao je Sretenović i dodao da će i izveštaj BIA biti završen, ali da jedan deo neće biti dostupan za javnost.Veljović i dalje ćutiDirektor policije Milorad Veljović juče nije odgovarao na pozive Kurira. Pitanja su poslata i putem SMS, ali ostali smo uskraćeni za bilo kakav odgovor. Podsećamo, Kurir je pre dve nedelje počeo s raskrinkavanjem kriminalizovanog dela MUP, o zloupotrebama u policiji i o aferama u koje je umešan lično direktor Veljović. On je, međutim, odbacio sve optužbe i poručio da „nema para, ali da ima obraz“ i da će borba protiv korupcije biti nastavljena.

Ilustracija Branka Savković
Ilustracija Branka Savković

Dačiću, zašto ćutiš 15 danaPitanja koja je Kurir postavio ministru policije Ivici Dačiću, a na koja i dalje ne daje odgovore.1 Zašto se ne oglasite povodom zloupotreba u MUP, o kojima je Kurir pisao?2 Da li vas iz direkcije policije ucenjuju, pa se zato ne oglašavate?3 Ako nemate kapaciteta da se s ovim izborite, zašto niste inicirali sastanak sa Savetom za nacionalnu bezbednost?4 Šta piše o direktoru policije Miloradu Veljoviću u izveštaju sektora unutrašnje kontrole MUP Srbije br. 05/2-17/CO9 od 10. 3. 2009. i izveštaja br. 05/2-6602/CO9 od 14. 12. 2009.?5 Odakle Miodrag Antonijević kao predmet istrage sektora unutrašnje kontrole MUP kad ne radi u Ministarstvu?6 Odakle izveštaj SUK o Miodragu Antonijeviću br.05/27095/C12 od 6. 12. 2012? Šta je ministar unutrašnjih poslova u vezi s tim izveštajem u skladu sa zakonom preduzeo, šta je preduzeo SUK, šta je preduzeo direktor policije Veljović, a šta načelnik UKP?

Bjelić: Bitno je ko se s kim druži, a ne kako ko radiStevan Bjelić, načelnik Uprave beogradskog MUP, u intervjuu Kuriru rekao je da prvi čovek policije Miodrag Veljović nije dosledan i da su pojedinci u MUP privilegovani.- Veljović treba da bude na strani onih koji rade ispravno, a ne onih koji se s njim druže, a prave propuste. Pojedinci su preko noći postali generali i činovi su deljeni bez odgovarajuće zakonske procedure. Ko snosi odgovornost za to što policija nije opremljena? Policajci nose jakne iz 2002. godine, a neki se razbacuju. Ide se na službena putovanja, svaka uprava pravi svoju proslavu - rekao je Bjelić.

Veljović za tri godine zaradio dve kućePrema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, direktor policije ima mesečna primanja u iznosu od 160.000 dinara, ima u svom vlasništvu stan od 103,5 metara kvadratnih, polovinu kuće i vikendice od 87 metara kvadratnih. Takođe, navodi se da ima i ušteđevinu. Zanimljivo je da se u Veljovićevoj imovinskoj karti za 2010. godinu ne pominje vlasništvom nad kućom i vikendicom, tako da je za manje od tri godine uspeo da zaradi toliko da postane suvlasnik dva stambena objekta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track