Počeo 3. beogradski bezbednosni forum

O stabilnosti na Balkanu

Počeo 3. beogradski bezbednosni forum

Društvo -
Među učesnicima je i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, ambasadori SAD i Švajcarske, bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini...
1 / 4

BEOGRAD - U Beogradu je danas počeo treći Beogradski bezbednosni forum na kojem će predstavnici državnog vrha Srbije i strani zvaničnici, predstavnici nevladinih organizacija i nezavisni eksperti razmotriti aktuelna pitanja regionalne i međunarodne bezbednosti, spoljne politike i privrede.

Konferencija, koju organizuju Evropski pokret u Srbiji, Beogradski fond za političku izuzetnost i Beogradski centar za bezbednosnu politiku, počela je akademskim skupom na temu transformacije države i profesija u međunarodnoj bezbednosti, a govoriće se i o regionalnoj saradnji, odgovoru države i društva na ekomsku krizu.

Forum se ove godine održava pod nazivom "Da li je država u procesu (de)konstrukcije? Rizici i odgovori sa Balkana i šire" i trajaće tri dana.

Među učesnicima će biti, prema najavama organizatora, pored visokih srpskih zvaničinika, i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, ambasadori SAD i Švajcarske u Beogradu Majkl Kirbi i Žan Danijel Ruh, bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović i mnogi drugi.

Evropske integracije, izgradnja države i bezbednosni izazovi, konsekutivno predsedavanje Švajcarske i Srbije OEBS-om biće glavne teme drugog dana foruma, a biće održano i više debata na različite teme poput uticaja odnosa Beograda i Prištine na stabilnost Balkana, politike EU prema zemljama Mediterana, međunacionalnog pomirenja i drugih.

Poslednji, treći dan konferencije, biće posvećen perspektivi Balkana, a na panelima će biti reči o energetskoj bezbednosti u jugoistočnoj Evropi, bezbednosti na Kosovu, korupciji, kao i izazovima NATO alijanse.

Kako je uoči foruma rekla predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, biće organizovano 12 manjih sesija, od kojih dve posvećene Kosovu, a one će se baviti "nizom vrlo zanimljivih pitanja" - od pitanja bezbednosti Zapadnog Balkana do bezbednosti u sajber prostoru".

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić istakla je da cilj Foruma da se uhvati korak sa aktuelnim temama i edukuje srpska stručna i politička javnost o aktuelnim temama i modernim izazovima i da se da doprinos izgradnji globalne bezbednosne zajednice.

Prema njenim rečima, skup se održava sa dvostrukim ciljem. "S jedne strane cilj je da se trenutno aktuelna pitanja međunarodnih odnosa i spoljne politike i globalne bezbednosti dovedu u Srbiju i region. S druge strane, reč je o nastojanju da se ojača bezbednosna zajednica, razumevanje i komunikacija između država i građana Balkana, kao i da se Balkan predstavi kao jedna uspešna priča, ili barem kao uspešna priča u nastanku nakon svih problema koji su bili karakteristični za ovaj region", rekla je Bobić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track