DAČIĆ SE NE MEŠA U SVOJ POSAO: Uradio sam ono što je Veljović tražio!
Foto: Marina Lopičić

Ministar policije priznao da ne kontroliše MUP

DAČIĆ SE NE MEŠA U SVOJ POSAO: Uradio sam ono što je Veljović tražio!

Društvo -
Ivica Dačić objasnio da je načelnik beogradske policije Stevan Bjelić smenjen na zahtev direktora Milorada Veljovića, a da je on, kao ministar, rešenje samo formalno potpisao

BEOGRAD - Evo ko odlučuje u srpskoj policiji.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pokazao je u četvrtak do koje mere je situacija u MUP van njegove kontrole kad je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi priznao da je načelnika beogradskog SUP Stevana Bjelića smenio na zahtev direktora policije Milorada Veljovića!

Time je potvrdio informacije koje je Kurir dobio od više izvora u MUP, koji tvrde da se Dačić, kao formalno prvi čovek policije, ništa ne pita o kadrovskim rešenjima, ali i o malo čemu drugom u policiji.- Policiju zapravo vodi Veljović, koji odlučuje o svemu: kakvi će se potezi vući, koji će se ljudi dovoditi na čelna mesta i protiv koga će se voditi istrage. Pritom, Veljović se drži pravila „usluga za uslugu“ i „ja tebi - ti meni“, pa odatle i njegov nadimak „fioka“, pošto se mnogi predmeti zataškavaju ukoliko Veljović od toga ima koristi - kaže sagovornika Kurira iz MUP.Nalog od direktoraUpitan da prokomentariše smenu Bjelića, Dačić je juče rekao: - U tom sistemu dosad sam uvek poštovao predloge direktora za imenovanje i razrešenje, pa je tako bilo i ovog puta. Na predlog direktora, razrešen je načelnik Policijske uprave za Grad Beograd i imenovan novi, kao što je i u Novom Sadu imenovan načelnik policije i njegov zamenik - rekao je Dačić na konferenciji za novinare.O tome koliko se Dačić ni o čemu ne pita u policiji, najbolje svedoči i paradoks da je, potpisavši smenu Bjeliću, ministar smenio čoveka koga je u protekle tri godine ocenjivao najvišom ocenom - peticom, odnosno opisno „naročito se ističe“, zbog izuzetnih rezultata u radu! Veljović je Bjelićevu smenu tražio zbog navodne neprofesionalnosti ali je i on, kao i Dačić, Bjelićev rad svakog meseca ocenjivao najvišom ocenom!Pohvala, pa smena- Veljović je mesečno povećavao platu Bjeliću do pre samo mesec dana zbog izuzetnih rezultata u radu. Biće onda da je nešto drugo razlog zašto je insistirao na njegovoj smeni - kaže naš izvor.

Kako su Dačić i Veljović ocenili Bjelićev rad

Pala trgovina

Dačić trampio Bjelića za MilićaNovi načelnik Policijske uprave Beograd koji je imenovan umesto Bjelića jeste Veselin Milić, dosadašnji savetnik direktora policije. U vezi s Milićevim imenovanjem pala je nagodba između Dačića i Veljovića.

- Milić je Veljovićev prijatelj, a na mesto načelnika policije u Novom Sadu imenovan je Dačićev čovek - Stevan Krstić - kaže dobro upućeni izvor Kurira.

Inače, kao što je Kurir već pisao, pored toga što je Veljovićev prijatelj, Veselin Milić je i kum Mikija Antonijevića. Na mesto zamenika načelnika u Novom Sadu, prema Veljovićevom predlogu, došao je Nikola Brkić, dosadašnji pomoćnik na poslovima kriminalističke policije.

Anđelković: Dačić je pogrešio što je podlegao pritisku!Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je greška što je ministar policije Ivica Dačić podlegao pritisku.- Iako direktor policije operativno vodi policiju, ministar unutrašnjih poslova vodi ceo resor MUP. Zato ministar mora da ima stav i da njegova bude poslednja, naročito zato što se digla prašina zbog direktora policije Veljovića i zloupotreba u policiji. U takvim okolnostima ministar Dačić ne bi smeo bezrezervno da mu veruje, već je njegova elementarna dužnost da istraži sve te zloupotrebe. Dačić ne bi smeo da slepo sluša Veljovića čak ni da je sve u MUP čisto. Zato ovakvo ponašanje ministra deluje neozbiljno - ocenjuje Anđelković.

Dačić i dalje ćuti o stanju u MUP

Ministar se uplašio pitanja Kurira

Zanimljivo je da je Dačić praktično zabranio novinarima da ga bilo šta drugo pitaju o dešavanjima u MUP, ograničavajući mogućnost postavljanja novinarskih pitanja na samo dva. Ministar policije time je, još jednom, izbegao da odgovori na pitanja Kurira zašto već 20 dana ćuti o zloupotrebama u policijama koje pune strane novina.

- Ukoliko postoje navodi o zloupotrebi ovlašćenja time treba da se bave institucije. To je vrlo jasna pozicija. Zato što država ne sme da ostane bez sistema u kojem se zna hijerarhija - rekao je kratko Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track