NOVI SAVETNICI: Ministar prosvete dovodi 3 lovca na talente!

Cilj da najbolji ostanu u Srbiji

NOVI SAVETNICI: Ministar prosvete dovodi 3 lovca na talente!

Društvo -
Jedan od savetnika biće čuveni slikar i umetnik Zoran Jovanović Jus koji je više od 30 godina radio u Parizu, a sada će u Srbiji tragati za talentima u umetničkim školama

BEOGRAD - Ministar prosvete Tomislav Jovanović dovešće tri posebna savetnika za oblasti iz obrazovanja koje su do sada bile zanemarene.

Jedan od savetnika biće čuveni slikar i umetnik Zoran Jovanović Jus koji je više od 30 godina radio u Parizu, a sada će u Srbiji tragati za talentima u umetničkim i drugim specijalizovanim školama.

Njegov zadatak biće da otkriva najveće talente u školama poput Matematičke, Filološke i Sportske gimnazije, muzičkih, baletskih i drugih umetničkih škola i da nađe način kako da ih stimuliše da budu još bolji. Krajnji cilj je da najveći talenti ostanu u Srbiji ili da se, nakon usavršavanja u inostranstvu, vrate i rad nastave u svojoj zemlji. On se neće zaustaviti na spiskovima najboljih đaka, već će sam pronalaziti talentovanu decu.

Iza Jovanovića je bogata biografija. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti 1977, ali je rešio da se oproba i u Francuskoj i Americi. Postoji čitav spisak medija i brendova za koje je radio kao dizajner ili ilustrator. Otuda i priznanja za svetske kampanje legendarnih filmova “Ambis” Džejmsa Kamerona, filma “Dina” Dejvida Linča i “Kada je Hari sreo Sali” Boba Rejnera. Član je Francuskog udruženja likovnih umetnika i Francuske filmske akademije.

Jovanović nikada nije prestao da se bavi ni svojim osnovnim poslom - slikarstvom. Tako je iza njega više od 10 samostalnih i oko 13 grupnih izložbi, a radio je kampanju i za gradonačelnika Pariza. Osim što će biti “lovac” na talente, od Jovanovića se očekuje da srpskom obrazovanju doprinese brojnim kontaktima koje ima širom sveta. Poznat kao skroman čovek, ne želi da govori za medije dok ne bude i zvanično postavljen na funkciju.

Pred njega, ministar prosvete planira da dovede još dvojicu savetnika od kojih će jedan, Radoš Milenković, biti zadužen za saradnju i koordinaciju sa svim drugim ministarstvima u zemlji. Ministar Jovanović je već sada zatražio od svih ministarstava da mu dostave informacije o potrebnim i nepotrebnim kadrovima kako bi znao koliko viškova u kojim oblastima školujemo.

Školovanje drastičnog viška kadrova predstavlja ozbiljan problem. Treći ministrov savetnik baviće se problemima dece i mladih sa intelektualnim i telesnim teškoćama u razvoju. Kao što je poznato, za njih nikada nije postojao posebno oformljen sektor u ministarstvu, a ministrov cilj je da im omogući što lakše uključivanje u školski i obrazovni sistem, kao i da im bude dostupno sve ono što je omogućeno i njihovim vršnjacima bez teškoća.Ostaju tri državna sekretara

Još nije poznato da li će i ko od državnih sekretara i pomoćnika u Ministarstvu prosvete biti smenjen. Za sada se zna da će u Ministarstvu broj državnih sekretara ostati isti - tri, a odmah nakon zvaničnog izbora, ministar će dogovoriti prve zadatke i javno predstaviti svoje nove savetnike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track