Počela nedelja Parade ponosa: Parada čeka bezbednosnu procenu!

Čeka se konačna odluka

Počela nedelja Parade ponosa: Parada čeka bezbednosnu procenu!

Društvo -
Maja Mićić iz Organizacionog odbora Parade ponosa rekla je da se "očekuje druga procena bezbednosne situacije, a da je prva koja je objavljena početkom nedelje bila prilično optimistična

BEOGRAD - Međunarodnom konferencijom o slobodi okupljanja LGBT osoba danas je u Beogradu počela nedelja "Parade ponosa 2013" dok organizatori očekuju procenu bezbednosne situacije kako bi se znalo da li će se steći svi uslovi za nesmetano održavanje tog skupa koji je najavljen za 28. septembar.

Maja Mićić iz Organizacionog odbora Parade ponosa rekla je da se "očekuje druga procena bezbednosne situacije, a da je prva koja je objavljena početkom nedelje bila prilično optimistična".

Ona je navela da očekuje da će se omogućiti svi uslovi da Prajd 2013. protekne u najboljem redu i bez incidenata.

"Dešava se da se strasti pogoršavaju, odnosno pojačavaju onda kad počne Prajd nedelja i očekujem od policije i svih onih od kojih zavisi da li će do Parade ponosa doći ne samo da upozore da može doći do nasilja, već da pruže jasan odgovor šta je država spremna da uradi da bi se održao skup, a njegovi učesnici zaštitili", poručila je Mićić.

Ona je rekla da predstavnici organizacionog odbora Parade očekuju da će do sredine sledeće nedelje dobiti konačnu odluku da li će se to omogućiti ili ne.Do 28. septembra, za kada je najavljena šetnja centrom grada, najavljeno je niz kulturno- umetničkih sadržaja.

Uz Prajd Forum koji je najavljen za 27. septembar, u programu objavljenom na internet sjatu Organizacionog odbora je najavljeno i više debata i okruglih stolova.Program obuhvata i brojne izložbe, koncerte, filmske projekcije, predstave i druge aktivnosti.

Današnja konferencija, prema rečima Mićićeve, okupila je oko 100 aktivista za ljudska prava i gostiju iz regiona, SAD, Azije, Afrike koji će moći da razmene svoja iskustva.

Kako je rekla, ni ove godine, uoči održavanja Prajda, nije izostala podrška javnih ličnosti, koji su najavili učešće na samim manifestacijama, tako i putem društvenih mreža.Organizacioni odbor beogradskog Prajda ranije je saopštio da će održavanje te manifestacije zavisiti od bezbednosne procene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track