ALEKSANDAR VULIN: Vlada izdvojila 3,3 milijarde dinara za zapošljavanje
Foto: Tanjug

Ozbiljna sredstva

ALEKSANDAR VULIN: Vlada izdvojila 3,3 milijarde dinara za zapošljavanje

Društvo -
Vlada Srbije izdvojila je ove godine za aktivne mere zapošljavanja 2,8 milijarde dinara i još 500 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, izjavio je danas u Vršcu Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin

VRŠAC - Vulin je prilikom uručivanja Ugovora korisnicima sredstava aktivnih mera politike zapošljavanja u gradskom muzeju Konkordija istakao da je, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), ove godine smanjen broj mladih na njihovoj evidenciji za 8,1 odsto i dodao da država uspeva da zaposli i teže zapošljive kategorije.

"To su ozbiljna sredstva koje je vlada izdvojila za ovu godinu, odnosno značajno veća nego ranijih godina i nadam se da ćemo svake godine povećavati količinu novca za one kojima je pomoć potrebna", rekao je Vulin.

Ministar je rekao i da je njemu najdraža mera stručne prakse, kada poslodavci daju šansu mladima da se zaposle.

"Molim poslodavce - dajte im šansu i progedajte im kroz prste kako bi mogli da uzmu sudbinu u svoje ruke" rekao je Vulin.

On je naglasio da su podaci dobri i da nezaposlenost u Srbiji polako ali sigurno opada.

Vulin je rekao i da se nova radna mesta ne otvaraju u javnom sektoru, odnosno da se ne pune kancelarije i ne povećava birokratija, već se zapošljava u realnom sektoru.

On je takođe rekao da svako ko je otišao iz javnog sektora od početka primene uredbe o zabrani zapošavanja to učinio kroz penzije ili socijalni program. Kako je dodao, na svakog pojedinca koji je napustio javni sektor, zaposlene su dve osobe u realnom sektoru.

Prema njegovim rečima, i to je pokazatelj da nam ide na bolje.

Direktor NSZ u Beogradu Zoran Martinović je kazao da ta služba ima odličnu saradnju sa Ministarstvom rada i zahvalio ministru Vulinu na obezbeđivanju značajnih sredstava za zapošljavanje.

Prema njegovim rečima, od sredine 2014. godine u Beogradu je sa evidencije NSZ smanjen broj nezaposlenih za 3,9 odsto, a povećano zapošljavanje, preko te službe, za 14, 5 odsto.

On je dodao da su u Vršcu još bolji podaci i da je na evidenciji smanjen broj nezaposlenih za 4,5 odsto, a povećano zapošljavanje za 18 odsto.

Vulin je danas prisustvovao uručenju ugovora za subvencionisanje novootvorenih radnih mesta, samozapošljavanje i ugovora o sprovođenju javnih radova, koje dodeljuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

U okviru realizacije mera aktivne politike zapošljavanja NSZ, u Vršcu je dodeljen 41 ugovor o samozapošljavanju, 14 ugovora kojima se 71 lice angažuje na sprovođenju javnih radova, kao i ugovor o dodeli subvencije za 27 novootvorenih radnih mesta kompaniji "Fresenius medical care".

NSZ uštedela 3,3 milijarde dinara

Vulin kaže da je Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine uštedela 3,3 milijarde dinara na štednji i drugačijoj poslovnoj politici. Vulin je rekao da je na osnovu ušteda u rashodima NSZ i povećanja prihoda ta služba iz budžeta Srbije u 2015. godini povukla za 35 odsto manje sredstava u odnosu na finansijski plan, što iznosi 3,3 milijardi dinara. On je naveo primer da je zahvaljujući boljoj fiskalnoj disciplini i većem punjenju budžeta NSZ inkasirala 55 miliona dinara više doprinosa na obavezno osiguranje na slučaj nezaposlenosti nego u istom periodu prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track