CENTAR ZA LIBERALNO-DEMOKRATSKE STUDIJE: Korupcija u Srbiji smanjena za 10 odsto
Foto: Profimedija

Rezultati istraživanja

CENTAR ZA LIBERALNO-DEMOKRATSKE STUDIJE: Korupcija u Srbiji smanjena za 10 odsto

Društvo -

Skoro 20 odsto ispitanika u istraživanju o korupciji u Srbiji, koje je u februaru 2016. godine sproveo Centar za liberalno–demokratske studije (CLDS), priznalo je da im je neposredno ili posredno traženo da daju mito državnim službenicima, što je za oko deset odsto manje u odnosu na istraživanje koje je sprovedeno 2014.godine

To ukazuje da je došlo do smanjenja pritiska korupcije ovih službenika na građane, rečeno je danas tokom predstavljanja istraživanja.

Prema rezultatima istraživanja, učešće građana u korupciji je takođe smanjeno, a zabeležen je pad od oko 11 odsto ispitanika koji priznaju da su dali mito javnim službenicima.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta Civilno društvo za dobro upravljanje i borbu protiv korupcije u jugoistočnoj evropi: unapređenje kapaciteta za nadzor, zagovaranje i podizanje svesti” koji finansira Evropske unija i predstavlja i deo istraživanja koje pokriva celu Jugoistočnu Evropu

"Ostvaren je statistički značajan napredak u prethodnih 15 godina u borbi sa administrativnom korupcijom. Broj ispitanika koji su dali mito je smanjen i po svemu sudeći najveći uzrok tome je smanjen kontakt sa administracijiom", rekao je Boris Begović iz CLDS.

Tokom istraživanja koje se bavi administrativnom ili "sitnom korupcijom" anketirano je 1000 ispitanika.

Begović je rekao i da, prema rezultatima istraživanja, od 2014. do 2016. godine dolazi do pada raširenosti korupcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track