(FOTO) VENČANJE NA PRAJDU: Oni su probilli kordon policije!
Foto: Twitter

Živeli mladenci

(FOTO) VENČANJE NA PRAJDU: Oni su probilli kordon policije!

Društvo -
Mlada i mladoženja su čak i stigli da poziraju znatiželjnim fotoreporterima ispred kordona policije koji je obezbeđivao Paradu ponosa
1 / 3 Foto: Dragan Kadić

BEOGRAD - Dok su gejevi paradirali, a policajci blokirali ceo grad, Mariju i Nikolu Pešić barikade nisu sprečile da krunišu svoju ljubav brakom i pred bogom izgovore sudbonosno „da“.Ovaj veseli par venčao se u Crkvi Svetog Marka, a svatovi su se jedva probili do crkve. Oni su uspeli da šarmiraju žandarme da ih puste kroz zatvorene ulice, iako je za sve građane bilo gotovo nemoguće da prođu kroz sam centar Beograda.

Foto: Kurir/Dado Đilas
Foto: Kurir/Dado Đilas

Bez problema- Ljubav je pobedila barikade. Bilo nam je malo komplikovano da se probijemo dovde, ali uspeli smo. Čak su svi svatovi došli, a i kumovi s burmama. Kad smo zakazivali venčanje, nismo mogli da znamo da će baš tog dana biti gej parada. U svakom slučaju, policija nam je izašla u susret i nismo imali nikakvih problema. Želim da im zahvalim, momci su bili sjajni - priča za Kurir veseli mladoženja Nikola Pešić, inače član Izvršnog odbora Demokratske stranke Srbije.

Ispred Crkve Svetog Marka... Marija i Nikola Pešić
Ispred Crkve Svetog Marka... Marija i Nikola Pešić

Podrška četnikaOvo nije jedini par koji se venčao za vreme gej šetnje. Ivana i Aleksandar, koji nisu želeli da otkriju prezime, otišli su korak dalje kada su se, zajedno sa svatovima, ispred Hrama Svetog Save raspevali s protivnicima Parade ponosa. Okupljena grupa od 50 huligana, među kojima su bili radikali i pojedinci koji su se predstavili kao četnici, došli su juče oko pola dva ispred Hrama. U trenutku kad su mladenci izašli iz porte Crkve Svetog Save, koja se nalazi do Hrama, pridružila im se raspevana družina, koja ih je podržala rečima „Živeli mladenci“ i „Ovo je Srbija, ovo je ponos Srbije“.

Ivanin i Aleksandrov kum Milovan Dučić iz Beograda kaže da je današnje venčanje podrška porodičnim vrednostima!- Mislimo da su protivnici Prajda u pravu i da je čin venčanja danas pravi odgovor na tu manifestaciju - rekao je srećni kum, dok su mladenci pevali sa okupljenim protivnicima šetnje.

Smoreni mladenciZBOG ŠETNJE POLA SVATOVA NIJE DOŠLOJedan od parova koji se venčao u Crkvi Svetog Marka želeo je da ostane anoniman, ali su vidno neraspoloženo prokomentarisali:- Ništa nas ne pitajte, šta da vam kažemo, jedva smo stigli do crkve, pola svatova nije ni moglo da dođe. Ko bi rekao da će nam se svadba poklopiti baš s gej paradom - požalio nam se mladoženja.

REAGOVANJA NA PRAJDSlavica Ðukić Dejanović, potpredsednica SPSPorodični razlozi su me, nažalost, sprečili da dođem na Paradu ponosa. Ipak, raduje me činjenica da smo sebi pokazali da različitost nije bauk, nego je normalna, i da tolerancija na različitost očigledno raste. Raduje me i što je sve proteklo kako treba, uz poštovanje prava na različitost.Majkl Kirbi, američki ambasador u SrbijiOdržavanje Parade je velika i veoma bitna stvar za Srbiju i celu naciju. Ovo je pitanje poštovanja ljudskih prava, koja dozvoljavaju da voli ko koga želi.Zoran Babić, SNSOdržavanje parade ponosa je znak uređenog demokratskog društva i poštovanja Ustav i države, koja je dokazala da parada može da bude održana. U svemu ovome najbolje i najbitnije pokazali su građani Beograda svojom umerenošću - nijedan izlog nije razbijen, nije razbijena nijedna glava, sve je proteklo kako treba.Bojan Pajtić, predsednik DSPozitivno je što je Srbija pokazala svoju tolerantnu stranu, a dobro je da pri tome, koliko čujemo, niko nije teže povređen. Ustav garantuje slobodu okupljanja svima pa i za LGBT populaciju mora biti garantovana ta sloboda.Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima za pregovore sa EUDošla sam da podržim potrebu zaštite ljudskih prava. Evropske vrednosti podrazumevaju podršku svim ljudskim pravima, a posebno manjinama. Uverena sam da srpsko društvo nije homofobično.Kori Udovički, ministar-ka za državnu upravu i lokalnu samoupravuRazličitost znači bogatstvo. Verujem da je najvažnije na celom Balkanu da naučimo da to što neko različito misli i to što mi to dozvoljavamo ne znači i ne mora da znači da se s tim slažemo, ali da možemo svi zajedno da živimo.Staša Zajović, organizacija Žene u crnomSrećna nam Parada ponosa, jer svi smo mi LGBT. Svi se borimo protiv različitih vidova diskriminacije i žrtve smo zločina počinjenih u naše ime.Jelisaveta Orašanin, glumicaOvo danas je skretanje pažnje s mnogo većih problema.Aca Lukas, pevačLepo što smo pokazali da možemo biti civilizovani. Ko se koliko slaže ili ne slaže, to je nebitno! Najbitnije je da mi možemo da istrpimo nešto što nam se generalno i ne dopada, ali tako je u svetu.Darko Lazić, pevačSvako ima pravo na svoj život i podržavam homoseksualce, što je više njih, biće više žena za muški rod. Doduše, ja sam oženjen i veran svojoj ženi.Srđan Dragojević, rediteljSrećan sam što se parada neće završiti kao naš film! Drago mi je što se ove godine održava mnogo relaksiranije. Grad nije blokiran zbog Prajda, već zbog huligana.

INCIDENTI TOKOM GEJ PARADE (SATNICA)10.05 Na auto-putu kod Kombank arene, u smeru ka centru grada, zapaljene su automobilske gume. Požar je ubrzo ugašen, a saobraćaj se potom odvijao usporeno11.00 Petorica mladića privedena su na Slaviji. Mladići su bili obučeni u trenerke, na sebi nisu imali vidljiva navijačka obeležja, a do dolaska policije mirno su sedeli u parku11.40 Policija je privela dvojicu muškaraca u Ulici Svetozara Markovića posle desetominutnih pregovora, pošto je jedan od njih pretio automatskom puškom12.15 Dvadesetak protivnika Parade ponosa pokušalo je da se iz Knez Mihailove ulice probije do Trga republike, ali u tome ih je sprečila policija13.13 Pripadnici Žandarmerije pretukli su na Slaviji Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića, i trojicu pripadnika obezbeđenja premijera Srbije, jer su hteli da prođu kroz policijski kordon. Povređeni su prebačeni na VMA13.26 Na raskrsnici Beogradske i Njegoševe ulice došlo je do obračuna policije i pedesetak osoba sa četničkim obeležjima13.40 Grupa navijača ubacila je desetak baklji u autobus na liniji 46 na Južnom bulevaru, a u incidentu nije bilo povređenih13.58 Foto-reporter Dušan Milenković pogođen je kamenom u glavu dok je bio na zadatku tokom Parade ponosa14.45 30 huligana napalo je zgradu B92 na Bulevaru Zorana Ðinđića i policiju koja ju je obezbeđivala. Jedan policajac je povređen pošto je pogođen kamenom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track