ŠTA SE DEŠAVA NA GRANICI SA MAKEDONIJOM? MUP: Nije zatvorena! UNHCR: Jeste, od 12.30!
Foto: Zorana Jevtić

ŠTA SE DEŠAVA NA GRANICI SA MAKEDONIJOM? MUP: Nije zatvorena! UNHCR: Jeste, od 12.30!

Društvo -
BEOGRAD - Nakon što su beogradski mediji obajvili da Srbija danas zatvorila granicu za migrante sa Makedonijom, jer Hrvatska ne pušta izbeglice dalje, preko svoje zemlje, ka Sloveniji i Austriji, oglasio se MUP koji je javio da to nije tačno.

Srbija nije zatvorila granicu sa Makedonijom, rečeno je u MUP. Šefica Biroa MUP za saradnju sa medijima Biljana Popović Ivković rekla je da je Srbija počela da primenjuje jučerašnji dogovor direktora policija zemalja regiona, kojim je predviđeno zajedničko registrovanje izbeglica na grčko-makedonskoj granici i organizovanje njihovog prevoza do Austrije.

"Od danas se zapravo vrši profilacija migranta od strane svih potpisnika pomenutog protokola, što podrazumeva jaču kontrolu granice u cilju sprečavanja ilegalnih migracija", rekla je Popović Ivković.

Dogovorom je predviđeno da se obavlja identifikacija i uzimaju biometrijski podaci migranata, kako bi se odredilo da li dolaze iz zemalja u kojima im je život ugrožen, poput Sirije, Iraka i Avganistana.

UNHCR: Granica Srbije i Makedonije zatvorena

Granica izmedju Srbije i Makedonije zatvorena je za izbeglice danas od 12.30, a u Preševu se po podacima UNHCR-a nalazi oko 300 izbeglica dok u makedonskom mestu Tabanovci na prelazak u Srbiju čeka oko 750 ljudi.

Predstavnik UNHCR-a u Srbiji Mirjana Milenkovski je rekla i da je u Šidu, u blizini hrvatske granice okupljen "odredjen broj izbeglica" i da je od 217 osoba koje je pre dva dana vratila Hrvatska njih tridesetak izrazilo nameru da traži azil u Srbiji.

"U 12.30 po podacima sa terena u Preševu je bilo oko 300 ljudi koji čekaju na prevoz do Šida dok je u 12.30 granica izmedju Srbije i Makedonije bila zatvorena", rekla je Milenkovski. Portparol ; UNHCR-a u Makedoniji Ljubinka Brašnjanski je rekla agenciji Beta da se u Tabanovcima nalazi oko 750 izbeglica koje čekaju da predju u Srbiji i da je granica izmedju dve države u 15. 30 bila zatvorena.

Mađari zatvorili prelaz sa Hrvatskom

Ministar unutrašnjih poslova Madjarske Šandor Pinter rekao je danas da će njegova zemlja zatvoriti tri železnička prelaza sa susednom Hrvatskom da spreči mogući ulazak migranata.

Pinter je rekao da će prelazi biti zatvoreni jer su hrvatske vlasti poslale pun voz migranata ka Madjarskoj uz policijsku pratnju.

Ministar MUP: Srbija će pratiti šta radi Austrija

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će Srbija pratiti šta radi Austrija sa migrantima i preduzimati recipročne mere, odnosno neće dozvoliti da migranti ulaze u Srbiju i ostaju zato što nemaju gde.U saopštenju Ministarstva navodi se da je Stefanović na sastanku sa mađarskim ministrom unutrašnjih poslova Šandorom Pinterom rekao da će Srbija preduzeti što više aktivnosti i policijskih akcija u cilju sprečavanja ilegalnih migracija, kako bi se zaštitili interesi Srbije, ali i tok migracija. Prema rečima Stefanovića, cilj je da se onima koji imaju pravo da zatraže azil, omogući da to pravo i ostvare. Kako je naveo, srpska policija će se uključiti i u zaštitu makedonsko-grčke granice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track