TOMA RAKIJA: Tomovača zaštićena preko ofšor kompanije savetnika predsednika
Foto: Nebojša Mandić

Savetnik predsednika Srbije u biznisu sa rakijom

TOMA RAKIJA: Tomovača zaštićena preko ofšor kompanije savetnika predsednika

Društvo -
Registraciju pokrenula firma čiji je suvlasnik Nikolićev savetnik Predrag Mikić, ali i kompanija s Devičanskih ostrva

BEOGRAD - Rakije koje će nositi ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića uskoro bi mogle da se pojave u prodaji, a u taj posao direktno je uključen njegov savetnik Predrag Mikić. Naime, u Zavodu za intelektualnu svojinu već je zaveden žig „tomovača“, a u toku je postupak za zaštitu „Tomine domaće“ i „prave Tomine“ rakije.Postupke registracije pokrenula je firma „Trgomen nekretnine d. o. o.“ iz Ratine kod Kraljeva, u kojoj su suvlasnici Nikolićev savetnik za privredu Predrag Mikić i ofšor kompanija s Devičanskih ostrva (pogledajte okvir).Čudan splet okolnostiPolitički analitičari kažu da ovaj splet okolnosti budi sumnju da je zapravo reč o tajnom poslovnom poduhvatu predsednika Nikolića, te da je neophodno pokrenuti istragu.Analitičar Branko Radun podseća da su Tomislav Nikolić i Predrag Mikić „neka vrsta povezanih lica“.- Postoji mogućnost da je tu reč o dogovoru između njih dvojice, budući da bi Nikolić u budućnosti mogao da zaradi na svom imenu, ali kao šef države ne bi smeo da se bavi privatnim biznisom. U tom slučaju, trebalo bi pokrenuti istragu - kaže Radun.

Majstor svog zanata...  Tomislav  Nikolić u Bajčetini pravi čuvenu rakiju Foto: Miljan Miljević
Majstor svog zanata... Tomislav Nikolić u Bajčetini pravi čuvenu rakiju Foto: Miljan Miljević

Analitičar Dušan Janjić ocenjuje da bi Nikolićev savetnik morao podleći krivičnoj odgovornosti.- Treba utvrditi da li predsednik posluje s rakijom preko ofšor firme - smatra Janjić.Predrag Mikić nam je potvrdio da je njegova suvlasnička firma registrovala „tomovaču“ i da je pokrenula postupka registracije „Tomine domaće“ i „prave Tomine“. Istovremeno, on nas je uveravao da ti poslovi nemaju veze s Nikolićem.- Tačno je, podneli smo zahtev za zaštitu žiga za 10 imena, ali nijedno neme veze s Tomislavom. Znate li koliko Toma ima u Srbiji?! - kaže Mikić.Na našu konstataciju da je predsednik već poznat po proizvodnji domaće rakije na njegovom imanju u Bajčetini, koja se u narodu već odomaćila kao „tomovača“, Mikić je ponovo negirao bilo kakvu vezu sa šefom države u tom poslu.- Imena rakija sam dao po mom pokojnom dedi Tomi - tvrdi Mikić.

Najbliži saradnici...  Nikolići i Mikić Foto: Beta/Predrag Marković
Najbliži saradnici... Nikolići i Mikić Foto: Beta/Predrag Marković

Nikolić ćutiNa pitanje da li se konsultovao u vezi sa imenom rakije s Nikolićem, odgovara da nije.- Ne. To je moj privatni posao, a toj firmi nisam jedini vlasnik. Drugi je Dimitris Pasou - kaže Nikolićev saradnik s Andrićevog venca.Nikolić i njegova savetnica za medije Stanislava Pak nisu odgovarali na pozive Kurira.

Predizborni adutRAKIJU DELILI U KAMPANJI

Čuvena „tomovača“ predsednika Nikolića bila je jedan od glavnih aduta naprednjaka u kampanji 2012. Tad su predstavnici SNS obišli 50 sela, noseći na poklon domaćinima po litar „Tomine ljute“.- Rakije su od dunje, jabuke i šljive, a za finiš kampanje odvojio sam kajsijevaču - rekao je tad za Kurir Tomislav Nikolić.

ČinjeniceSUMNJIVI POSLOVI PREDRAGA MIKIĆA

Državi prodao kuću u Gračanici od 212 kvadrata, kotlarnicu i 10 ari placa za čak 600.000 evra„Putevi Srbije“ tužili su „Trgomen PV“, čiji je Mikić suvlasnik, zbog duga od 22 miliona dinara„Trgomen“ je, kako se spekulisalo, uvozio bojlere pod lažnim imenom „Magnohrom“Dinkić optuživao Mikića da je lobirao da kineska firma „Guan Nan“ kupi Vršačke vinogradeBio osuđen na godinu dana zatvora zbog dilovanja deviza devedesetih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track