VUČIĆ OBIŠAO MANASTIR BANJSKA: Ponosan sam što je vlada pomogla obnovu ove srpske svetinje

Premijer u poseti Kosovu

VUČIĆ OBIŠAO MANASTIR BANJSKA: Ponosan sam što je vlada pomogla obnovu ove srpske svetinje

Društvo -
Premijer Aleksandar Vučić posetio je danas pre podne manastir Banjska, kod Zvečana, gde je razgovarao sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom manastira Danilom.

Vučić je u Banjskoj obiša novi konak u izgradnji.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U svom obraćanju premijer Vučić je istakao da će Republika Srbija nastaviti da pomaže obnovu svih bisera kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i stvarati bolje uslove za život na ovom području.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Nakon posete manastiru Vučić je obišao radove na izgradnji banjsko turističkog kompleksa "Rajska banja" koji sa sedam miliona evra finasira Vlada Srbije preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je istakao da je premijer Srbije dočekan kao domaćin, a ne kao gost, jer su on lično, ali i Vlada Srbije, podržali obnovu manastitra Banjska. "To se vidi na unutrašnjim radovima crkve. Posle 70 godina najviše je urađeno i mi smo posvećeni upravo obnovi naših svetnjima", rekao je Teodisije. On je naglasio da obnova ne bi bila moguća da se zasnivala samo na eparhiji i žiteljima tog kraja, bez velike i jasne podrške Vlade Srbije i premijera.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Hvala vam svima koji nas hrabrite da sačuvamo naše kulturno i duhovno nasleđe na ovim prostorima", rekao je Teodosije. Vučić je obavestio vladiku Teodosija i o razgovorima o budućnosti Trepče, ali i o odluci da se na teritoriji opštine Zvečan pomogne izgradnja fabrike baterija i akumulatora koja bi zaposlila 210-220 ljudi. “To je najbrže što bi moglo da se uradi, ali da ne nestanu pare, kao neki što su ranije radili”, rekao je Vučić. Gledaćemo da pomognemo koliko je moguće sve što je privredna snaga na severu Kosova, rekao je Vučić i dodao da je ponosan što su Vlada Srbije i pojedinci pomogli obnovi manastira Banjska. Projektom je predviđeno da banja bude savremeni rehabilitacioni centar koji će pružati usluge lečenja i prevencije ali će biti i mesto za odmor i okupljanje svih onih koji posećuju verske i druge objekte na KiM.

Premijer posle Banjske ide u Kosovsku Mitrovicu, gde će obići Zdravstveni centar i prisustvovati otvaranju novih prostorija odeljenja onkologije, koje je finansirala vlada Republike Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track