ŽENE, PREGLEDAJTE SE: Evropska nedelja prevencije raka grlića materice
Foto: Nemanja Pancic

Budi odgovorna

ŽENE, PREGLEDAJTE SE: Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Društvo -
BEOGRAD - Pod sloganom "Budi odgovorna", u Srbiji se od 24. do 30. januara obeležava Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, koji je drugi vodeći uzrok umiranja među ženskom populacijom u zemlji.

Godišnje od te bolesti u našoj zemlji oboli oko 1.250, a umre oko 500 žena. Prema podacima Registra za rak, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice, saopštilo je Udruženje "Roditelj".

Ti podaci svrstavaju Srbiju na drugo mesto u Evropi po smrtnosti i na četvrto mesto po učestalosti oboljevanja od te vrste kancera. Bolest najčešće pogađa žene od 40 do 59 godina starosti, a veliki broj njih prvi put se obrati lekaru tek kada je bolest uzela maha i kada je izlečenje izuzetno teško.

Kampanja se sprovodi s ciljem da podigne svest žena o značaju redovnih ginekoloških pregleda u prevenciji te bolesti i time utiče na smanjenje visoke stope smrtnosti od raka grlića materice. Kampanju sprovodi Udruženje "Roditelj“, s idejom da podstakne žene da budu odgovornije prema svom zdravlju, redovno odlaze na preglede i time spreče nastanak bolesti.

U okviru kampanje, koja se u Srbiji održava istovremeno kao i u drugim zemljama Evrope, biće organizovana predavanja za žene, javne manifestacije i tribine, nastupi za medije, distribucija bedževa i lifleta sa ciljem edukacije žena o toj bolesti. Kampanju "Budi odgovorna“ podržala je i potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, kao i mnoge javne ličnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track