Evo kako internet izgleda u brojkama u 2015. godini

Ovi podaci će vas zapanjiti

Evo kako internet izgleda u brojkama u 2015. godini

Edukacija -
Od svojih skromnih početaka krajem šezdesetih godina 20. veka, internet je prevalio dugačak put. Njegovi prvi oblici su bili zatvorene mreže (PVO ministarstava SAD), a zatim i univerzitetske. Tada niko nije mogao da nasluti koliko će ovaj fenomen daleko otići.

Danas, kada svetsku populaciju čini sedam milijardi ljudi, korisnika interneta je skoro polovina od tog broja. Početkom 2015. godine je evidentirano više od tri milijarde aktivnih korisnika. Od toga preko dve milijarde ima aktivne profile na društvenim mrežama.

Broj korisnika interneta sa prenosivih uređaja je neverovatnih 3,649 milijardi, a više od 1,6 milijardi na mobilnim telefonima i tabletima koristi društvene mreže.

Ko najviše koristi internet?

Očekivano, najveći procenat stanovništva koje koristi internet dolazi iz Severne Amerike, gde ima neverovatnih 88% korisnika. Zapadna Evropa ne zaostaje sa 81%, a na trećem mestu nalazi se Okeanija sa 69 procenata.

Slede Istočna Evropa (58%), Južna Amerika (56%), Istočna Azija (51%) i Centralna Amerika (43%). Najmanji procenat korisnika interneta ima Afrika (26%).

U ovom trenutku globalna pokrivenost internetom iznosi nekih 42%.

Kako se kotiraju društvene mreže u 2015?

Što se društvenih mreža tiče, ponovo očekivano, apsolutno dominira Facebook. Njegovu bazu čini skoro milijardu i po korisnika, što je više od četvrtine svetske populacije.

Prema podacima stranice Internet Live Stats, broj web sajtova je dosegao skoro milijardu. Google pretraga ima više od četiri milijarde, a na blogovima se pojavi više od tri miliona novih tekstova.

Kada znate ove cifre, i sami vidite koliki potencijal interneta je i dalje neiskorišćen. Budućnost, ako ne i sadašnjost, pripadaju internetu. Koliko je trenutno otvorenih radnih mesta koja imaju veze sa internetom, a koliko će ih se tek otvoriti. Za koje sve profesionalne profile posao leži na internetu? A koliko će se profesija koje su u vezi sa ovim fenomenom tek otvoriti. Pre samo desetak godina, poslovi poput SEO eksperta, analitičara, developera za mobilne aplikacije ili menadžera digitalnih medija, nisu ni postojali. Samo tržište poslova u oblasti informacionih tehnologija, kako prenosi magazin „Computer World“, do 2020. godine uvećaće se za 22%.

Priznaćete da postoji više od milion razloga da naučite da radite poslove vezane za internet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track