Sedam razloga zašto kafa uspavljuje vaš biznis

Ako želite da uspete, pijte manje kafe

Sedam razloga zašto kafa uspavljuje vaš biznis

Edukacija -
Izgleda da poslovni ljudi danas ne samo da vole kafu, već od nje i zavise.

Da, kofein utiče na koncentraciju i čini da se osećate produktivnije. Posle šolje kafe osećate se sveže i motivisano, pa je to siguran znak da ćete ostvariti i profesionalne uspehe, zar ne?

Iako se čini da kafa ima mnogo prednosti, preterano konzumiranje zapravo šteti vašoj karijeri.

Evo i kako.

1. Zbog kafe preskačete doručak

Ovo ne važi za sve, ali mnogo je onih kojima ovako počinje svaki dan. „Nemam vremena za doručak, popiću kafu usput” – svi ste ovo izgovorili makar jedanput. Energija koju kafa pruža je stvarna, ali kratkotrajna. U stvari, preskakanje doručka i neunošenje hranljivih materija smanjuje vašu produktivnost.

2. Navikavate se na nespavanje

Koliko puta ste na poslu ostali do kasno u noć, ne razmišljajući o posledicama umora? Sigurni ste da će ujutru, kad popijete kafu, sve biti u redu. Saznanje da kafa može da pomogne čini da pomišljate da ste nepobedivi. Niste. I nespavanje će vam se kad-tad osvetiti. A to će imati i posledice i na vaš posao.

3. Razvijate nesanicu

Do ovoga dolazi kada neprestano ponavljate grešku pod brojem 2. Kafa prestaje da daje efekat koji želite, ali ne možete ni da zaspite. Zato sve manje spavate, hronično ste umorni i kafa više ne pomaže. Sa druge strane, posao i dalje traži vašu predanost. Nije baš zabavno, zar ne?

4. Trošite mnogo novca

Nije sve u novcu, ali da li biste svoj posao i dalje predano radili bez ikakve nagrade ili nadoknade? Ako ste u sticanje svog novca uložili mnogo, zašto biste ga bacili na kafu? Prema istraživanju Nacionalne asocijacije kafe (u SAD), više od trećine Amerikanaca svakog dana kupuje makar jednu modernu kafu (late, frapućino i slične). To znači da je svako od njih mogao da godišnje uštedi skoro hiljadu dolara. Samo od kafe.

5. Podiže pritisak

Ne kao da vas nervira, već zaista podiže krvni pritisak. To je osnovno svojstvo kofeina i razlog zašto kafa daje energiju, što nije loše u umerenim količinama. Ali kada spojite kofein, stres i neredovno spavanje, rizikujete mnoštvo različitih komplikacija i bolesti. Uz to, kofein smanjuje dotok kiseonika u mozak, a to nikako nije produktivno.

6. Umrtvljuje vam čula

Pod uticajem kafe lakše prelazite na „automatsko pilotiranje”. Svoje poslovne obaveze obavljate po inerciji i niste u stanju da pratite usredsređeno sve korake. Tako nastaju greške, a – kao što znate – nekada je prekasno da ih ispravite.

7. Razvijate toleranciju

Što je odlično kada su u pitanju nerazumni zahtevi klijenata ili nadređenih, koje pretvarate u smislene zadatke. Ovde govorimo o razvijanju tolerancije na efekte koje kafa ima.

Kofein je stimulans i, kao i svi ostali stimulansi, stvara zavisnost. Međutim, dugotrajnom ili neumerenom upotrebom prestaje da ima efekat koji očekujete. Zato pijete još više kafe, a efekti su sve pogubniji. Na kraju, ili pijete sedam kafa dnevno (i ne pomaže vam) ili odustajete od kafe. Nijedno nije dobro ni za vas ni za vaše poslovanje.

Ima li rešenja za istinske ljubitelje kafe? Naravno. Ponašajte se kao kada ste počinjali da radite. Bili ste puni znanja, sa profesionalnim pristupom poslu, spremni da se razvijate i stalno usavršavate. I naspavani. Ne zaboravite, dokle god vodite računa o količini popijene kafe – ona je pravo uživanje. Ali ključ je u pravoj meri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track