Saveti uspešnih za buduće preduzetnice
Foto: PR

Od žene ženama:

Saveti uspešnih za buduće preduzetnice

Edukacija -

Puno radno vreme svake žene koja je preduzetnica podrazumeva da obavlja mnogo poslova istovremeno – računovodstvo, marketing, PR, pregovore... Lista obaveza tu se ne završava. U svetu u kome se velike i hrabre ideje pretvaraju u najuspešnije kompanije današnjice možemo videti sve više žena koje preuzimaju rizik i razvijaju se u liderke.

Portal „Mashable“ i Natali Zfat, koja je je jedna od osnivačica kompanije „The Social Co.“, a takođe i piše za magazin „Roling stoun“, odlučili su da se pozabave izazovima s kojima se susreću žene u preduzetništvu. U diskusiju na Tviteru su se uključile i Ana Šoket, bivša urednica magazina „Seventin“ i autorka „Babs newsletter“; En Dženi Flis, jedna od osnivačica i direktorka poslovnog razvoja u kompaniji „Rent A Runaway“, Džesika Naziri, IT stručnjak i video-blogerka, i brojne druge dame.

Pred vama su neki od njihovih odgovora i saveta koji vam mogu pomoći ukoliko planirate da pokrenete svoj biznis.

1. Koje osobine krase uspešne žene preduzetnice?

„Žene prirodno znaju kako da izgrade tim, podučavaju, neguju i stvore radne pojedince. Pratite te instinkte. Naravno, majke su jake vođe timova, mogu da rade više stvari istovremeno, dobro planiraju. Fokusirajte se na ta prirodna obeležja gotovo svake žene. Žene su stvorene da neguju. Pustite te prirodne sposobnosti da rastu“, navodi Rejčel Grant, glumica, voditeljka i preduzetnica.

„Najvažniji kvalitet koji može da ima bilo koji preduzetnik je ambicija. Ono što želim da kažem je: Žene mogu da urade sve što i muškarci rade – u štiklama“, kaže Natali Zfat.

„Poverenje, istrajnost, strast, fleksibilnost. Sposobnost da bude jaka i stroga, ali ne i zla. Sposobnost da se uđe u različite uloge i iz njih izađe. Takođe nemojte da posmatrate tuđi uspeh kao vaš neuspeh. Neka vas tuđi uspeh i sreća inspirišu, a ne izazivaju bes“, navodi Rouzi Poup, dizajnerka.

„Pogledajte svaku uspešnu poslovnu ženu i otkrićete koliko one veruju u sebe. Ako vi mislite da možete, onda i možete...“, smatra Džesika Naziri.

2. Koje su najvažnije poslovne veštine koje preduzetnice treba da razvijaju?

„Budite svoj sopstveni šampion i okružite se jakim ženama koje govore za vas i koje vas podržavaju. Budite neustrašive“, poručuje Rebeka Majnkof, osnivačica uspešne istoimene kompanije koja se bavi proizvodnjom luksuznih torbi, nakita i odeće.

„Timski rad. Ne možete sve uraditi same. Videla sam da se neverovatne stvari događaju kada žene otvoreno sarađuju“, kaže En Šoket.

„Da li ste znali da samo 30% žena pregovara o svojoj plati? Kao preduzetnice treba da tražimo ono što zaslužujemo“, istakla je Natali Zfat.

„Polne predrasude su jedan od najvažnijih problema i pitanja u IT industriji. Mi mislimo da treba da se ponašamo kao muškarci da bismo ih sustigle. Ženama u toj industriji (‘štreberima’ na štiklama), teško je da pronađu ravnotežu tako da ih ljudi ne doživljavaju kao previše blage, ili kao preoštre“, kaže Džesika Naziri.

3. Kako žene mogu da postignu balans između poslovnog i privatnog života?

„Ravnoteža između poslovnog i privatnog života je farsa! Posao je uvek tu i privatni život je uvek tu“, smatra En Šoket.

„Raspoređujem sve moje poslovne obaveze kada je moja ćerka u školi ili kad nisam s njom. Na taj način, kada sam s njom, ne osećam se rastrzano“, kaže Beteni Frankl, preduzetnica, TV voditeljka i autorka nekoliko bestselera.

„Pronalaženjem partnera koji je fleksibilan, pruža podršku i preuzima jednaku količinu obaveza (u svim životnim aspektima). Ovo nije tema o kojoj bi trebalo da se priča samo među ženama“, smatra Kondra Ekhart Sančez, popularna američka spisateljica.

„Provedite manje vremena pričajući o tome, a više vremena u sprovođenju i pronalaženju tog balansa“, savetuje Rouzi Poup.

„Od 47% žena se traži da obave lakše zadatke, za koje se muške kolege ni ne pitaju (pravljenje beležaka, naručivanje hrane itd). Žene treba da stvore sopstvena pravila kako bi redefinisale poslovno-životni balans, treba da rizikuju i podstiču kulturu napretka na modernom tržištu“, kaže Džesika Naziri.

Ako imate ideju za pokretanje sopstvenog biznisa, više o potrebnim veštinama i znanjima možete saznati ovde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track