10 onlajn alata za kreiranje tipografije koje bi svaki dizajner trebalo da upozna
Foto: PR

Korisni onlajn resursi

10 onlajn alata za kreiranje tipografije koje bi svaki dizajner trebalo da upozna

Edukacija -

Tipografija je temelj svakog dizajna, jer je čitanje jedna od osnovnih stvari koje radimo na internetu. Tipografija za koju se odlučite imaće uticaja na mnoge aspekte web stranice, uključujući i čitljivost, raspoloženje, odnosno emocije koje prenosite posetiocu, kao i celokupno korisničko iskustvo.

Za web dizajnere je zato veoma važno da poznaju osnovne principe tipografije kako bi stvarali čitljiv i prijatan dizajn. Pred vama je nekoliko dodataka i onlajn alata koji će vam pomoći da u tome uspete.

Typeplate

Ovaj alat neće napraviti izbor umesto vas, ali će odrediti prave oznake i stil za zajedničke tipografske predloške. Takođe vam može dati savete o tome kako da ispravno oblikujete tekst.

Gutenberg

Gutenberg je fleksibilan alat i jednostavan je za korišćenje, pa je pogodan i za početnike. On će vam pomoći da postavite osnovnu veličinu slova, visinu linija i maksimalnu širinu. Gutenberg je otvoreni (open-source) projekat, pa slobodno možete i da doprinosite njegovom kvalitetu, prilagođavate i izmenite fontove.

Lettering.js

Lettering.js je dodatak jQueryja koji vam omogućuje da kontrolišete razmak između karaktera. Posebno je pogodan za dizajn, jer s lakoćom možete da upravljate kodovima. Na njihovoj web stranici možete pronaći odlične primere tipografije napravljene s ovim dodatkom koji vam mogu poslužiti kao inspiracija.

Typebase.css

Typebase.css je prilagodljiv alat za stilizovanje tipografije. Sadrži i Sass verziju (sintaksni jezik formatiranja, eng. Syntactically Awesome Stylesheets) i Less verziju (dinamički jezik za obeležavanje koji može biti u sastavu CSS-a, a može ga pokrenuti i klijent i server) i lako ga možete promeniti i implementirati u moderne web projekte.

FitText

FitText je dodatak koji će učiniti veličine fonta fleksibilnim. To će vam pomoći da kreirate prilagodljive (eng „responsive“) naslove za različite veličine ekrana. Drugim rečima, učiniće i vašu tipografiju prilagodljivom. Napravljen je samo za prikazivanje velikog teksta.

Kerning.js

Kerning.js vam pomaže da automatski transformišete, podešavate razmere i promenite svoju tipografiu s CSS-om. Veoma je lak za korišćenje, te je posebno pogodan za početnike.

Typesettings.css

Typesettings.css je idealno „igralište“ za dizajnere. Pomoću njega možete stvarati minimalističke web projekte ili blogove. Svi stilovi tipografije koji se ovde koriste inspirisani su osnovama grafičkog dizajna.

Rucksack

Uz Rucksack možete da stvarate neverovatne „fluidne“ tipografije (tipografija koja izgleda kao da teče, na primer logo Olimpijskih igara u Riju 2016). Svi tipovi na ovoj stranici su prilagodljivi, a kada promenite veličinu pregledača, možete videti kako se te promene dešavaju. Sve tipografije mogu u potpunosti da se podešavaju i sve što je potrebno da biste započeli proces jeste da navedete „responsive“ kao veličinu fonta.

FlowType.JS

Najčitljivija tipografija sadrži između 45 i 75 znakova po redu, ali pronaći taj balans je izazovan zadatak. FlowType.JS menja veličinu fonta, a naknadno visinu linija na osnovu širine određenog elementa.

Blast.js

Blast.js će vam pomoći da odvojite tekstove kako biste lakše upravljali tipografijom. Sadrži četiri ugrađene oznake: karakter, reč, rečenica i element. Takođe može da spaja prilagođene izraze i fraze.

Ako želite da samostalno izrađujete atraktivne web sajtove, da ih postavljate i održavate, više o potrebnim veštinama možete naučiti ako završite obuku za dizajnera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track