Osam načina na koje milenijci mogu da pokrenu svoju e-trgovinu
Foto: PR

Za mlade biznismene

Osam načina na koje milenijci mogu da pokrenu svoju e-trgovinu

Edukacija -

Pripadnici milenijumske generacije (kako se popularno naziva generacija rođena između 1980. i 2000. godine) sve više se odlučuju da pokreću svoj biznis. Većina se odlučuje za poslovanje na internetu.

Kako navodi magatin „Ink”, broj elektronskih trgovina uvećava se za neverovatnih 16 posto godišnje. Danas je lakše nego ikad pokrenuti onlajn trgovinu, uz alate koji su dostupni svima i pomoću kojih je moguće izraditi e-komerc web stranice za praktično bilo koji sektor. Pred vama je nekoliko načina koji vam mogu pomoći da uspešno pokrenete svoju e-trgovinu.

1. Besplatni šablon

„Najlakši način da pokrenete digitalnu trgovinu jeste da koristite jedan od mnogih besplatnih šablona koji se mogu pronaći na internetu“, navodi Ej Džej Agraval, direktor kompanije „Alumnifaj“ koja pomaže mladima da pokrenu svoj biznis ili pronađu posao. Ove šablone je moguće instalirati lako, jednim klikom na dugme. Mogućnosti prilagođavanja ovih stranica su donekle ograničene, ali to je daleko najbrži način da krenete u posao. Za samo nekoliko minuta možete da imate platformu koja vam je potrebna.

2. WordPress

WordPress pokreće više od polovine svih internet-stranica na planeti (koje su na engleskom jeziku). Postoji razlog za to. WorldPress je neverovatno prilagodljiv i omogućuje vam da učinite ono što želite s vašom web stranicom. WordPress se može prilagođavati svakoj potrebi prilikom izgradnje e-trgovine. To vam omogućuje da zadržite svoju postojeću web stranicu i da stvorite platformu za kupovinu kao dodatak.

3. Premijum šabloni

Ako imate nešto više novca, možete koristiti „premijum“, odnosno plaćene šablone. To će vam dati više mogućnosti i pristup mnogim drugim e-commerce platformama. Kada imate premijum šablon, manja je verovatnoća da imate isti šablon kao već postojeće e-trgovine, a kupljeni predložak takođe možete posebno birati i prilagođavati po oblasti trgovine.

4. Personalizovan dizajn

Startap kompanije koje imaju više fnansijskih sredstava mogu da zaposle profesionalne web dizajnere koji će izraditi e-komerc web sajt po njihovim specifičnim željama. To vam daje najviše mogućnosti i tada možete da definišete tačno šta želite do najsitnijeg detalja.

„Ovo je svakako najbolji način, te ukoliko posedujete finansijska sredstva, ovde ih zasigurno vredi uložiti“, savetuje Agraval. Ono što je posebno vredno u ovakvom pristupu jeste činjenica da možete biti jedinstveni i da niko ne može da oponaša vaš dizajn. A to je ujedno i dobar način da se odmah izdvojite na tržištu i počnete da gradite svoj brend.

5. Postojeća kupovna platforma

Ne morate postaviti novu platformu za kupovinu. Mnogi milenijci su pokrenuli posao na postojećoj platformi. U tom slučaju, možete se odlučiti za nešto poput eBaya ili Amazona. Ove platforme vam omogućuju da stvorite sopstvenu prodavnicu. Velika prednost ovih platformi je to što već imaju postojeće korisničke baze na tržištu, pa će korisnici lakše pronaći vaše proizvode.

6. Partner

Ukoliko strahujete od toga da se sami upuštate u ceo proces ili nemate dovoljno sredstava, možete pokušati da pronađete partnera koji će vam pomoći u tom procesu. „Partner može da snosi neke od troškova, a zauzvrat da ima pravo da utiče na to kako će se trgovina postaviti i pokrenuti“, navodi Agraval.

7. Web dodatak

Ako već imate svoju web stranicu, ne morate da pravite novu web stranicu za kupovinu. Možete koristiti postojeću web stranicu i jednostavno dodati e-trgovinu na nju. Idealno je ako već imate uspostavljenu bazu korisnika.

8. Društveni mediji

Prodaja na društvenim medijima postaje sve uobičajenija. Ljudi započinju posao kao grupa na Fejsbuku, pomoću koje prodaju svoje stvari bez kupovine domena ili izgradnje e-komerc web stranice. Ovo je dobra opcija ukoliko ste potpuno bez sredstava, ali kako se vaše poslovanje bude uvećavalo, dobro je da zaradu uložite u izradu web sajta.

Bez obzira na to za koji način pokretanja e-trgovine da se odlučite, vaš uspeh će umnogome zavisiti od vaše posvećenosti i sposobnosti, koje uključuju marketing, prodaju i sveukupno vođenje poslovanja. Danas i kod nas postoje edukativni programi koji vam omogućuju da za nekoliko meseci steknete potrebne veštine i znanja za vođenje e-trgovine. Više o programu koji će vas pripremiti za pokretanje onlajn biznisa možete saznati na ovom linku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track