3 principa preduzetništva koja će vam obezbediti uspeh i zadovoljstvo
Foto: PR

Samo za najhrabrije

3 principa preduzetništva koja će vam obezbediti uspeh i zadovoljstvo

Edukacija -

Neko mašta o putovanjima, neko o buđenju u luksuznoj vili, vožnji dobrog automobila. O čemu god maštali, da biste mogli da živite ovakvim načinom života potrebno je vam više od samog rada i mišljenja da će se stvari same odvijati ako provedete izvestan broj sati na poslu.

Da biste uspeli, potrebno je da sledite određene principe koje odlikuju uspešne preduzetnike koji sebi mogu da priušte željeni stil života, a ovo su tri najvažnija:

1. Radite posao koji odgovara načinu života koji priželjkujete

Pre nego se posvetite bilo kom poslu preispitajte da li će vam bavljenje baš tom oblašću doneti zadovoljstvo i pokrepiti vaše potrebe i želje na ostalim planovima. Na primer, da li želite da radite u kancelariji ili biste više voleli da možete da radite sa bilo kog mesta? Da li ćete zbog posla morati da putujete, radite do kasno u noć i kako to utiče na vašu porodicu? Da li novac koji vam izvestan biznis može doneti odgovara vašim planovima za budućnost?

Razmislite o svim stvarima koje prate zanimanje i budite svesni svih mana i vrlina koje uz to dolaze kako biste bili sigurni da usredsređujete svoju energiju u pravom smeru.

2. Postavljajte prave prioritete

U izgradnji preduzetničkog načina života vaši prioriteti moraju biti čvrsto zacrtani. Morate konstantno da ih imate na umu i verujete u njih. Takođe, u ostvarivanje svojih snova neminovno treba da uključite vašu porodicu i prijatelje, što kroz priču i savetovanje s njima, što kroz pomoć koju bi mogli da vam ponude. Ispunite svaki dan inspiracijom koja će vas motivisati da sledite svoje prioritete bilo to ponavljanje omiljene krilatice, jutarnji ritual ili nešto treće.

Jedan od glavnih prioriteta bi definitivno trebalo da bude da izgradite publiku, mrežu klijenata ili saradnika. Bez njih nećete moći da razvijate biznis niti da zaradite novac. Možete imati najbolji sajt, nuditi najbolje usluge ali ako nemate kome to da ponudite, ništa nećete postići.

3. Nikad ne prestajte da težite ka boljem

Kada izgradite publiku i zaradite određenu sumu novca to ne treba da označi kraj vašeg truda i rada na izgradnji uspešnog biznisa. Naravno, ne treba da budete nezahvalni i nezasiti već jednostavno da nikad ne gubite ambiciju koja vas je navela da uopšte započnete sopstveni biznis.

Uvek težite ka višim ciljevima i ka tome da ih učinite delom realnosti. Uostalom, ako nemate cilj ka kojem idete, osećate se mnogo nezadovoljnije nego da stalno postavljate sebi nove zadatke koji će zahtevati od vas da konstantno budete aktivni, radoznali i vredni.

Uz poštovanje navedenih principa i pravilnog usmerenja truda i energije, put do uspeha u preduzetništvu nije nemoguć. Čak iako vam u početku neka ideja deluje suludo i nerealno, ako posedujete praktične veštine i znanje kojim ćete zamisli sprovesti u delo, ništa nije neostvarivo. Verujte u svoj preduzetnički duh i već ste pola prepreka preskočili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track