Najnovije vesti

Zašto lišće žuti? Saznajte od „praktične žene” Nataše Pavlović
Foto: Promo

Da li ste znali?

Zašto lišće žuti? Saznajte od „praktične žene” Nataše Pavlović

Edukacija

Da li ste se nekada pitali zbog čega lišće u jesen žuti? Ovo je jedno od onih pitanja na koja možda ne znate odgovor, a iza kojih stoji veoma interesantna priča. Pogledajte epizodu emisije „Super nauka“, u kojoj vam ovu „misteriju” razotkriva Nataša Pavlović, poznata voditeljka emisije „Praktična žena”.

U čemu je tajna raznobojnog lišća?

Odgovor na ovo pitanje krije se u sposobnosti listopadnih biljaka da se tokom zime štite tako što svode sve svoje životne funkcije na minimum, kao što to čine i pojedine životinje dok spavaju u zimskom snu. 

„Mere štednje”, koje drveće zimi uvodi, ne dozvoljavaju lišću da se hrani i zbog toga zeleni pigment hlorofil iz njih polako nestaje, a na njegovo mesto dolaze žuti, narandžasti i smeđi pigmenti, kao i crveni i ljubičasti pigmenti. To je glavni razlog za šarenilo koje nam svake godine ulepšava hladne jesenje dane. „Super nauka“ – emisija za sve radoznalce


EduTV – zanimljiva i poučna televizijawww.edutelevision.comBirajte sadržaj za sebe ― EduTV on demand!Korisne i zanimljive informacije očekuju vas svakog dana na Edu TV-u.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...